De man van tien miljoen (2)

De man van tien miljoen, was vorige week de conclusie over het aandelenbezit van voormalig Shell-topman en huidig commissaris Jeroen van der Veer in het olie- en gasbedrijf. Hij kocht een paar weken geleden immers 150.000 aandelen bij, zo bleek uit meldingen bij de toezichthouder in Londen die Shell bevestigde.

Maar de cryptische berichten die het energieconcern bij buitenlandse toezichthouders deponeert, moeten toch wat anders gelezen worden. „Een goed verstaander moet dit eruit kunnen halen. Het schijnt voor ingewijden wel leesbaar te zijn”, zegt een woordvoerder uit Den Haag. Waar komt het op neer? Tenzij het er expliciet bij staat, betreffen alle meldingen verkoopacties waarbij er direct wordt afgerekend. Vorige maand verkocht de bestuurder dus voor een 4 miljoen euro aandelen. Op 29 april 2011 werd er zo 3,3 miljoen afgerekend en op 3 mei nog eens 9 miljoen. Samen met een paar tonnetjes dividend incasseerde Van der Veer vorig jaar 13 miljoen euro. Bruto, want de fiscus pakt de helft.

Van der Veer is dus geen klassieke aandeelhouder die aandelen houdt, maar gewoon een moderne aandelenverkoper. Hij bezit nu nog 195.195 aandelen – een appeltje van 5,4 miljoen. Op verkoopgebied is Jeroen dus de man van 17 miljoen, als aandeelhouder de man van 5 miljoen.

Wie overigens bij de AFM de sommetjes wil nalopen, is aan het verkeerde adres. Shell hoeft niets te melden bij de Nederlandse toezichthouder want het is een vennootschap naar Brits recht.