‘Conservatieve rivalen Ahmadinejad aan leiding bij verkiezingen’

Iraanse vrouwen gisteren tijdens het uitbrengen van hun stem in een stemlokaal in hoofdstad Teheran. Foto Reuters / Raheb Homavandi

Conservatieve rivalen van de Iraanse president Ahmadinejad gaan aan de leiding bij de Iraanse parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste uitslagen die vanochtend bekendgemaakt zijn. De definitieve uitslagen worden morgen verwacht.

De conservatieve rivalen van Ahmadinejad zijn kandidaten die loyaal zijn aan de lijn van ayatollah Ali Khamenei, die de meeste macht in handen heeft in Iran. Aanhangers van Khamenei gaan bijvoorbeeld aan de leiding in Teheran, zo meldt persbureau AP vanochtend op basis van de eerste uitslagen. Van de zestig kandidaten die vanochtend verzekerd leken van een zetel in het parlement, zouden minstens 46 tegenstanders van Ahmadinejad zijn. Een andere tegenvaller voor de presidenet is dat zijn jonge zus Parvin Ahmadinejad geen zetel wist te winnen in haar geboorteplaats Garmsar.

Verkiezingsstrijd is strijd tussen de twee belangrijkste conservatieve kampen

De opkomst bij de verkiezingen van gisteren ligt volgens de Iraanse staatsmedia boven de 67 procent. Vooraf was het al de verwachting dat de conservatieve opponenten van Ahmadinejad het goed zouden doen. De president kan daardoor de komende achttien maanden die zijn tweede termijn nog telt meer oppositie verwachten vanuit het parlement. Verwacht wordt dat bij de volgende presidentsverkiezingen in 2013 een kandidaat uit het kamp-Ahmadinejad tegenover een kandidaat van het kamp-Khamenei komt te staan. Ahmadinejad zelf heeft er dan twee termijnen en moet terugtreden.

De parlementsverkiezingen in Iran waren dit jaar een strijd tussen twee kampen van regeringsgezinde conservatieven. De echte oppositie, waaronder de Groene Beweging die in 2009 massale betogingen tegen het regime wist te organiseren, was uitgesloten van deelname of koos ervoor niet deel te nemen. De uitslag van de verkiezingen stond eigenlijk bij voorbaat vast en de daarmee neemt de invloed van het volk af, schreef onze correspondent in Teheran Thomas Erdbrink gisteren in NRC Handelsblad:

“De winnaars van de verkiezingen voor de 290 zetels van de Majlis zijn al bepaald. Dat zijn de vertegenwoordigers van God op aarde, opperste leider ayatollah Ali Khamenei en de andere shi’itische geestelijken die het politieke leven hier bepalen. Verrassingen zijn zoveel mogelijk uitgesloten. Hervormingsgezinde politici zitten in de gevangenis sinds de zuivering die volgde op de betwiste presidentsverkiezing in 2009, en veel anderen zijn van deelneming uitgesloten. De kandidaten zijn allemaal geselecteerd door de Raad van hoeders van de grondwet, zes geestelijken en zes juristen die zijn aangesteld door de opperste leider en het parlement.”