China eist dialoog Syrisch regime en oppositie, blijft tegen interventie

Oproep aan Rusland en China om het veto niet te gebruiken en geweld tegen burgers te veroordelen. Foto Reuters / Darrin Zammit Lupi

Via staatspersbureau Xinhua riep het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag op tot een wapenstilstand tussen regeringstroepen en opstandelingen in Syrië. Het land blijft wel tegen militaire interventie.

China sprak eerder meermalen haar veto uit tegen een veroordeling Damascus’ praktijken door de VN Veiligheidsraad. In de oproep van vandaag roept het op tot het onmiddellijk stoppen van geweld werden onlusten tegen burgers uitgelicht door China.

“De Syrische regering and alle betrokken partijen moeten per direct, volledig en zonder voorwaarden alle geweldplegingen stoppen. In het bijzonder die tegen onschuldige burgers.”

‘Volwaardige dialoog, geen interventie’

Het ministerie verzoekt de regering en de opstandelingen met klem ‘een volwaardige dialoog zonder reserveringen’ te beginnen. Deze moet volgens China geleid worden door de deze week benoemde speciaal VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan.

Xinhua meldt volgens Reuters verder dat China ‘zeer bezorgd’ is over de aanhoudend ernstige situatie in Syrië. Het land is dan ook bereid de hulpverlening aan gewonden, onder leiding van de VN, te steunen. Maar, benadrukt het ministerie, ‘wij blijven tegen elke vorm van interventie in Syrische binnelandse zaken onder de noemer humanitaire hulp’.