BP treft schikking van zes miljard voor olieramp Golf van Mexico

Blusboten van de Amerikaanse kustwatch doen pogingen om de brand op het boorplatform Deepwater Horizon te blussen, april 2010. Foto Reuters

BP heeft een gedeeltelijke schikking getroffen met private partijen die nadeel hebben gehad van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Het oliebedrijf gaat de benadeelde private partijen ongeveer zes miljard euro betalen.

De partijen waarmee BP gisteravond de gedeeltelijke schikking trof zijn bijvoorbeeld de meer dan honderdduizend vissers die door de ramp hun werk verloren, maar ook schoonmakers die ziek werden als gevolg van het olielek. Met de schikking van zo’n zes miljard euro is BP nog niet uit de problemen, want het bedrijf moet nu nog een schikking treffen met de Amerikaanse regering, de betrokken Golfstaten en andere bedrijven die deelnamen aan het project Deepwater Horizon. De schikking kan het bedrijf nog miljarden euro’s meer gaan kosten.

De schikking van de grootste Amerikaanse olieramp ooit lijkt de grootste schikking in de geschiedenis van de VS te worden. Het vorige ‘record’ stond op naam van Exxon Valdez, dat na een olieramp in 1989 een schikking van omgerekend 1,4 miljard euro trof met de Amerikaanse regering.

Olieramp: miljardenschade, achthonderd miljoen liter olie weggelekt

De olieramp in de Golf van Mexico ontstond in april 2010 toen een explosie op boorplatform Deepwater Horizon een explosie plaatsvond, die aan elf mensen het leven kostte en zeventien mensen gewond maakte. Tijdens bluspogingen zonk het platform en brak de boorstang, waarna gedurende zo’n drie maanden olie in zee lekte. De ramp resulteerde in miljarden dollars aan schade. In totaal lekte zo’n achthonderd miljoen liter ruwe olie in zee en werden honderden kilometers kust besmeurd.

Een onderzoek van de Amerikaanse kustwacht wees BP in september vorig jaar als hoofdverantwoordelijke aan voor de olieramp.