‘Bloedbad aan de gang in Homs’

Opgelucht kwam journalist Edith Bouvier, die in Homs een zware beenbreuk heeft opgelopen, gisteren terug in Frankrijk.
Opgelucht kwam journalist Edith Bouvier, die in Homs een zware beenbreuk heeft opgelopen, gisteren terug in Frankrijk. Foto Reuters

De vrees groeit voor massale wraakacties tegen activisten in de Syrische stad Homs, nu het leger sinds donderdag de controle heeft over de wijk Baba Amro, centrum van het verzet.

In Genève zei een woordvoerder van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties dat er alarmerende berichten komen uit de wijk na de inname. Het Rode Kruis kreeg daar, in tegenstelling tot eerdere beloftes, geen toegang.

Volgens sommige ooggetuigen waren de wraakacties al eerder begonnen. „Het is een bloedbad, een bloedbad zonder aanziens des persoons, van mannen, vrouwen en kinderen”, zei de Britse fotograaf Paul Conroy vrijdag vanaf zijn ziekbed. Hij wist ondanks zijn verwondingen dinsdag te ontkomen uit de wijk en is via Libanon terug in Londen.

Conroy, die bij de artillerie heeft gewerkt, vertelde dat de wijken systematisch werden beschoten. „Ik heb in veel oorlogsgebieden gewerkt, ik heb nooit zulke beschietingen gezien of meegemaakt.”

De 47-jarige fotograaf maakte deel uit van een groepje journalisten dat in een gebouw zat dat op 22 februari door het leger onder vuur werd genomen. Daarbij kwamen twee journalisten om.

Twee andere collega’s, de Franse journaliste Edith Bouvier en haar fotograaf, hadden geprobeerd met Conroy te ontsnappen naar Libanon, dertig kilometer verder. Zij moesten na een beschieting door het Syrische leger, waarbij een aantal leden van Conroys escorte omkwamen, terug naar het gebouw.

Donderdag slaagde het Vrije Syrische Leger, bestaande uit tegenstanders van president Assad en gedeserteerde militairen, er wel in de gewonde Bouvier naar Libanon te krijgen, samen met de Franse fotograaf die bij haar was gebleven, William Daniels.

Het tweetal is vrijdagmiddag met een Frans militair toestel naar een militaire luchthaven bij Parijs gebracht en werd daar opgewacht door president Sarkozy. Die maakte bekend dat Frankrijk zijn ambassade in Damascus sluit uit protest tegen de bloedige onderdrukking van de protesten in Syrië. (Reuters, AFP)