Bewijsopname cruiseramp begonnen, kan maanden duren

Bruno Leporatti, advovaat van kapitein Schettino, staat na de opening van de zaak de pers te woord. Foto Reuters / Giampiero Sposito

De rechtbank in het Italiaanse Grosseto is vandaag begonnen aan de bewijsopname in het onderzoek naar het kapseizen van het cruiseschip Costa Concordia. De belangstelling van onder meer boze overlevenden was zo groot, dat voor de zitting van het gerechtsgebouw moest worden uitgeweken naar een theater.

Aanklager Francesco Verusio liet weten dat het nog ‘een maand, twee maanden, drie maanden’ kan duren voordat de resultaten van technische analyses bekend zijn. Tot dat onderzoek behoort het bestuderen van bijvoorbeeld de gesprekken die op de commandobrug van het schip zijn gevoerd.

De advocaten van kapitein Francesco Schettino kwamen binnen via de artiesteningang. De gezagvoerder van de Costa Concordia wordt beschuldigd van dood door schuld, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van zijn schip voordat passagiers en bemanningsleden van boord waren.

‘Geen bril op’

Schettino zelf staat onder huisarrest in Napels. Ciro Ambrosio, de eerste officier op het cruiseschip en een van de verdachten, liet zijn advocaat vandaag zeggen dat de kapitein zijn leesbril niet op had ten tijde van het vastlopen van de Costa Concordia. Ambrosio zou meerdere malen de route moeten hebben controleren omdat de bril van Schettino nog in zijn hut lag. Ambrosio beweert tevens al tot evacuatie te hebben opgeroepen toen de kapitein hier nog niet over uit was.

Een rechter moet op grond van de bevindingen beslissen of er eigenlijk wel reden is voor een proces tegen de kapitein en enkele andere verdachten. Bij het ongeluk kwamen vermoedelijk 32 van de 4.200 opvarenden om het leven. Het schip kapseisde nadat het op een rotsformatie voor het eilandje Giglio was gevaren.