AZ neemt koppositie over, Excelsior ziet degradatiezorgen groeien

AZ blijft goed draaien en voor Roy Beerens, Maarten Martens en Adam Maher was er vanavond weer alle reden tot vreugde. Foto AP/ Bas Czerwinski

AZ heeft de druk op PSV en FC Twente opgevoerd door vanavond thuis tegen Heracles geen misstap te begaan. Doelpunten van Simon Poulsen en Jozy Altidore vóór rust, en een zeer fraaie van Adam Maher erna stelden de zege veilig.

De Alkmaarders nemen in elk geval voor een dag de koppositie over van PSV, dat morgen nummer drie FC Twente ontvangt.

Trainer Verbeek naar tribune gestuurd

Zowel AZ als Heracles creëerde in de openingsfase de nodige kansen, aldus Novum Nieuws. Roy Beerens schoot voor de thuisploeg op de paal en aan de andere kant raakte Samuel Armenteros het houtwerk. De thuisploeg toonde zich echter het meest effectief. In de 31e minuut werkte Poulsen van dichtbij binnen, nadat hij de bal uit een hoekschop voor de voeten kreeg.

AZ zette daarna meer druk naar voren in Alkmaar, waar Heracles tot de tegentreffer de evenknie was van de ploeg van trainer Gertjan Verbeek. Kort voor rust nam AZ verder afstand via Altidore, die na voorbereidend werk van Brett Holman uit de draai raak schoot.

In de tweede helft leek AZ het duel al snel te beslissen. Maher scoorde in de 52e minuut op aangeven van Nick Viergever met een prachtige lob. Niet veel later vervulde Viergever een negatieve hoofdrol. De verdediger haalde met zijn arm een bal van de lijn en kreeg een rode kaart. Uit de daaropvolgende strafschop maakte Overtoom 3-1. Omdat Gertjan Verbeek zich kritisch toonde op de arbitrage, werd hij door scheidsrechter Ruud Bossen naar de tribune gestuurd.

De 2-0 van Jozy Altidore:
http://youtu.be/0_EL__zYrJ8

Excelsior verder in degradatieproblemen, winst voor RKC en VVV

Excelsior zag de degradatiezorgen vanavond verder toenemen. De Rotterdammers gingen met 1-0 onderuit bij RKC Waalwijk door een goal van Geoffrey Castillo. Concurrent VVV-Venlo verraste in eigen huis in de slotfase NAC Breda: 2-1. De Brabanders kwamen na rust door een eigen doelpunt op voorsprong, maar in de laatste vijf minuten sleepten Robert Cullen en Maya Yoshida toch nog een Limburgse zege uit het vuur.

Excelsior blijft hekkensluiter met vijftien punten. Nummer zestien VVV komt op 25 punten. De Limburgers staan nu op gelijke hoogte met NAC, dat wel een beter doelsaldo heeft. RKC bezet de tiende stek met 31 punten.

Eerder vanavond speelde Sc Heerenveen met 0-0 gelijk bij ADO Den Haag.