Asma al-Assad, de vrouw van, ‘spreekt zich uit tegen geweld Syrisch regime’

36 jaar geleden in Londen geboren als Asma al-Akhras en nu First Lady van Syrië, nadat ze in 2000 met Bashar al-Assad trouwde. In een remix van een oud interview en recente beelden uit Homs spreekt ze zich uit tegen het dodelijk geweld van Assads regime tegen opstandelingen.

Voor het bekijken van deze video dienen twee zaken overduidelijk te zijn. Ten eerste is dit dus een bewerkte video die online is gezet door een videoblogger. Hij nam fragmenten uit een CNN-interview in 2009 met Asma al-Assad over de Israëlische bombardementen op Gaza, en mixte die met recente beelden uit Homs. Ten tweede bevat de video een zeer schokkend fragment van een kind met een grote hoofdwond (1.16 tot 1.19.)

http://youtu.be/_5r7s81FXfI

Waarom is dit het bekijken waard als het toch niet authentiek is? De maker van de video is vooralsnog geen gebleken activist en lijkt ‘slechts’ de ironie (of hypocrisie?) te willen weergeven van Asma al-Assads woorden. In 2009 het volgende zeggen over het bombarderen van Gaza:

“The barbaric assault on innocent civilians has been horrific. (…) This is the 21st century, where in the world could this happen?”

En vervolgens deze week nog doodleuk gaan stemmen om Bashar - wiens regime volgens de VN al zeker 7.500 betogers doodde - tot 2028 aan de macht te kunnen houden.

‘So, what do you think of your husband’s brutal crackdown, Mrs Assad?’

Via The New York Times kwam de redactie van nrc.nl op deze remix van het CNN-interview. Het artikel beschrijft verder onder meer hoe de door het westen bejubelde ‘Desert Rose‘ sinds de opstand nauwelijks meer in het openbaar verschijnt.

Vooral in haar geboorteland worden de wenkbrauwen gefronst. In een artikel in de kwaliteitskrant The Independent werd een ongemakkelijk beeld geschetst nadat Asma had gesproken met hulpverleners die in Syrië gewonde betogers verzorgden:

“We told her about the killing of protesters. We told her about the security forces attacking demonstrators. About them taking wounded people from cars and preventing people from getting to hospital… there was no reaction. She didn’t react at all. It was just like I was telling a normal story, something that happens every day.”