Al op de eerste afdaling patiënt geworden

Topdrukte bij het ANWB-steunpunt in München. „De gipsvluchten voor dit weekend zitten al vol.”

Sascha Vissers Portrait Mitarbeiter ANWB am 22.02.2012 in MŸnchen ND, © Bernd Wackerbauer
Sascha Vissers Portrait Mitarbeiter ANWB am 22.02.2012 in MŸnchen ND, © Bernd Wackerbauer

Donderdag 23 februari

Xandra en Sacha

Een aaneenschakeling van gebroken benen, sleutelbeenfracturen en kniebandletsels vliegt ons om de oren. Een gipsvlucht hier, een ambulance daar – ze worden aan de lopende band geregeld. We organiseren een gipsvlucht voor een patiënt die met onderbeenletsel nog dacht te kunnen rodelen. Helaas zag een andere rodelaar onze patiënt over het hoofd en liep hij nog meer letsel op. Gelukkig is de Unigarant Reisverzekering coulant, hoewel de patiënt onnodig risico heeft genomen. Dit noemen we van een pechvogel een geluksvogel maken.

Vrijdag

Xandra en Sacha

De eerste krokusweek zit er bijna op, morgen kruisen zich de wegen van vakantiegangers op weg naar een mooie vakantieweek en terugreizenden voor wie het er weer op zit.

Tussen alle brekebenen door bereikt ons ook het slechte nieuws over de toestand van prins Johan Friso.

Sinds gisteren zitten de gipsvluchten voor dit weekend al vol. Tyrol Air Ambulance doet er alles aan om extra vluchten te plannen, maar we moeten toch een paar transporten over de weg organiseren. De patiënten kunnen in ieder geval naar huis!

Zaterdag

Esther

Vol goede moed rijd ik de snelweg op. Voor mijn gevoel is de helft van de auto’s Nederlands. Helaas belanden we al na een kilometer of tien in de file. Ik besluit via een sluiproute te rijden. Gelukkig hebben zelfs mensen met een navigatiesysteem deze nog niet gevonden en kan ik goed doorrijden.

Anderhalf uur later zit ik achter mijn bureau. Het leed doet zich voornamelijk voor in de vorm van autopech. ’s Middags overleg met onze Oostenrijkse zusterclub ÖAMTC. Er komen steeds meer meldingen binnen van lawines en wegen die hierdoor afgesloten zijn. In de meestbezochte Bundesländer geldt Lawinenstufe 3 van 5. We hopen dat het bij files blijft en vooral, met het ongeval van prins Johan Friso vers in het geheugen, dat er geen persoonlijk letsel wordt opgelopen.

Ook op de laatste vakantiedag gebeuren uiteraard ski-ongelukken met ziekenhuisopname tot gevolg. Vervelende situaties voor families die niet met z’n allen terug naar huis kunnen. Patiënten blijven vaak alleen achter omdat de rest van het reisgezelschap de accommodatie uit moet en kinderen maandag weer naar school moeten.

Het aanbod aan patiënten dit weekend was zo groot dat Tyrol Air Ambulance voor zondag nog een nieuwe vlucht heeft geopend. Een patiënte met een heupfractuur geeft aan dat zij echt een slecht geweten heeft omdat zij zo’n ‘dure’ patiënt is. Eerst per helikopter van de piste gehaald, wat gauw zo’n 4.000 euro kost, en het liggende transport van meer dan 2.000 euro. Wat fijn dat een reisverzekering dan al deze kosten vergoedt! Zij was zo blij met onze hulp en begeleiding de afgelopen week en bedankt hartelijk. Dit zijn de gesprekken die duidelijk maken waarom ik dit werk zo graag doe.

Zondag

Xandra en Sacha

Zoals altijd op zondag is ons steunpunt in München gesloten. De collega’s in Den Haag nemen ons werk over. Wij mogen lekker genieten van een mooie zonnige dag. Met dit Kaiserwetter zou je normaal moeten gaan skiën, maar dat hebben wij gezien de drukte op de pistes toch maar verschoven. In plaats daarvan gaan wij lekker sporten, maken een wandeling in de Englische Garten en genieten van het gezellige München. Morgen weer met nieuwe energie naar het werk, waar de net aangekomen vakantiegangers (die op de eerste afdaling patiënten zijn geworden) vast al op onze hulp wachten.

Maandag

Xandra en Sacha

Artsen in de ziekenhuizen zijn in het weekend vaak niet bereikbaar voor medische informatie die we nodig hebben om een transport op te zetten. Op maandagmorgen heeft onze medische dienst dus de handen vol. Zodra de informatie binnen is, kunnen we beginnen met het regelen van de transporten.

Het zijn niet alleen wintersportongevallen waar we het druk mee hebben. In het weekend was er een ernstig auto-ongeluk. Eén persoon is helaas overleden, de ander ligt zwaar gewond in het ziekenhuis.

Dinsdag

Xandra en Sacha

Er belt een klant wiens vader in Nederland ‘erg slecht ligt’. Uiteraard wil hij meteen terug naar huis. We hebben gelukkig de mogelijkheid via Transavia vluchten te boeken vanuit Innsbruck en Salzburg en er is vanavond nog een vlucht beschikbaar. De kinderen van deze klant willen ter plaatse blijven, maar zij kunnen hem wel met de auto naar de luchthaven brengen. Vanuit Rotterdam regelen we een taxi naar huis, zodat hij nog dezelfde dag bij zijn vader kan zijn. Heerlijk gevoel om zo het leed een klein beetje te kunnen verzachten.

Woensdag

Xandra en Sacha

De ochtend begint met talrijke meldingen van nieuwe ski- en snowboardongelukken. Weer veel verhalen van patiënten met avonturen waarvan botbreuken en kniebandletsels het resultaat zijn. Zowel de collega’s in Den Haag als die op ons steunpunt in Athene zijn druk bezig ons in München te ondersteunen. De twee gipsvluchten voor morgen zijn ’s ochtends al volgeboekt. Voor vrijdag is een nieuwe vlucht geopend, die aan het einde van de dag ook weer vol zit. Patiënten moeten nu wachten tot zaterdag of worden met ligtaxi’s en ambulances over de weg vervoerd.

Helaas is er ook een melding van een patiënte die een heupfractuur heeft opgelopen, maar geen reisverzekering heeft. De familie is ervan uitgegaan dat de zorgverzekering ook voor de repatriëring dekking zou bieden. Dit is helaas niet het geval. Veel zorgverzekeringen dekken alleen repatriëring als de medische zorg in het land waar men zich bevindt niet toereikend is en een patiënt dus ‘geëvacueerd’ moet worden. In dit geval is het puur een reisprobleem waarvoor men ook echt een reisverzekering nodig heeft, mét wintersportdekking.

Donderdag 1 maart

Xandra en Sacha

Het loopt storm op de patiëntenafdeling. Deze voorjaarsweek lijken er meer Nederlanders op vakantie dan afgelopen week. De drie vluchten op zaterdag vanuit Innsbruck zijn vol met patiënten en Tyrol Air Ambulance heeft net een vierde vlucht geopend! Onder de transporten die wij vandaag hebben geregeld is er een voor een jongen van 10 jaar, die op 23 februari door een ski-ongeluk een miltruptuur heeft opgelopen. Met zo’n letsel is iemand circa 10 dagen op geen elke manier vervoerbaar. Hij mag zaterdag eindelijk naar huis.

Vandaag hebben wij weer chauffeurs van de ANWB op pad gestuurd om auto’s met gezinnen waarvan de enige bestuurder is uitgevallen terug te rijden naar Nederland. Zaterdag is een ‘zwarte zaterdag’. Voor Oostenrijk en Duitsland worden talloze files en lange reistijden voorspeld.