Zeeuws havenschap kan Zalco helpen

Het Zeeuwse havenschap Zeeland Seaports kan de failliete aluminiumsmelter Zalco helpen een doorstart te maken. Een derde, kapitaalkrachtige partij, die „bekend is met de sector”, wil graag de anodefabriek en de gieterij uit de boedel van Zalco kopen, maar hikt aan tegen de voorwaarden voor de erfpacht die Zeeland Seaports, eigenaar van de grond, heeft opgesteld. Dat staat in het faillissementsverslag dat vanochtend ter inzage lag bij de rechtbank van Middelburg.

Zalco, voluit Zeeland Aluminium Company, ging eind vorig jaar over de kop. Lage aluminiumprijzen als gevolg van de economische crisis drukten de omzet van de aluminiumsmelter. Hoge energieprijzen gaven het bedrijf uiteindelijk de doodsteek. Na de kernramp van Fukushima werden in Duitsland verschillende kerncentrales gesloten, met als gevolg een flinke stijging van industriële energieprijzen. De kosten voor grootverbruiker Zalco, dat na de NS de grootste stroomafnemer van Nederland was en voor een half miljoen euro per dag aan energie verbruikte, rezen de pan uit. Volgens Zalco trokken Duitse energiebedrijven daarnaast smelterijen uit Duitsland voor door hen een lagere prijs te berekenen. Hulp werd gezocht bij het Ministerie van Economische Zaken, dat echter weigerde in te grijpen.

De partij die nu de boedel van het failliete bedrijf wil overnemen vindt de voorwaarden die Zeeland Seaports stelt voor de erfpacht niet „marktconform”. De curatoren van het faillissement hebben daarom een „afkoeling” van twee maanden ingesteld, waarin Zeeland Seaports de tijd krijgt om met de koper te onderhandelen.

Met 610 werknemers behoorde Zalco tot de grootste werkgevers van Zeeland. Volgens het UWV hebben inmiddels 50 daarvan een nieuwe baan gevonden.