Wakker blijven!

A pin, used for training purposes, is placed on the collar of a Chinese paramilitary policeman undergoing a drill to prepare for the upcoming National People's Congress (NPC) in Beijing on February 28, 2012. China's parliament, the National People's Congress, is set to open its annual session on March 5. CHINA OUT AFP PHOTO AFP

De spelden in de boord van het jasje van deze Chinese soldaat zorgen ervoor dat hij zijn hoofd recht overeind blijft houden. Hij mag tenslotte niet in slaap vallen tijdens de oefening voor de jaarlijkse zitting van het Nationaal Volkscongres (NPC), het Chinese parlement.

Aanstaande maandag komen de drieduizend leden van het Nationale Volkscongres, bestaande uit door Peking geselecteerde volksvertegenwoordigers, bijeen voor de jaarlijkse, twee weken durende sessie met de voltallige politieke en militaire top.

China investeert op dit moment veel extra geld in de modernisering van zijn leger. Dat gaat in het geheim: vorige maand bleek uit onderzoek van het Britse onderzoeksinstituut IHS Global Insight en het defensietijdschrift Jane’s Defence Weekly dat het defensiebudget van China veel sneller groeit dan officieel door de Chinese autoriteiten wordt meegedeeld.

Gerekend vanaf 2011 zal het huidige Chinese legerbudget van 120 miljard dollar in 2015 verdubbeld zijn naar 238 miljard dollar. Hoewel China het tempo van de uitgaven fors opvoert en de Verenigde Staten bezuinigen op defensie, geven de VS nog steeds driemaal meer uit aan hun leger dan China.