Video: Sarkozy krijgt de volle laag tijdens ‘inhoudsloze campagne’

Demonstranten halen in Bayonne fel uit naar Sarkozy, die een café in is gevlucht door de bedreigende situatie. Foto AP / Bob Edme

De presidentscampagne van de Franse president Nicolas Sarkozy is krap twee weken op streek, en de strijd ziet er sindsdien niet best voor hem uit. Om dit te onderstrepen lieten tegenstanders zich gisteren gelden door Sarkozy met enkele honderden uit te joelen en hem in het nauw te drijven.

De peilingen zijn onverbiddelijk voor de zittende president: Sarkozy staat nog altijd ruim achter op concurrent François Hollande. Als onderdeel van zijn campagne nam Sarkozy het dappere besluit om het Franse deel van Baskenland aan te doen. De burgemeester van het stadje Bayonne, tevens partijgenoot van Sarkozy waarschuwde hem nog voor zijn bezoek: het stadje staat bekend als een bolwerk van voorstanders voor meer autonomie voor Baskenland, en tegenstanders van de president.

De inwoners kregen gisteren lucht van het bezoek, en Sarkozy werd in de krappe straatjes van het centrum door ongeveer vierhonderd Basken uitgefloten en uitgejouwd. Een uur lang bracht hij door in een café door omdat hij de situatie te bedreigend vond. De ramen van zijn schuilplaats werden met enkele eieren bekogeld en de oproerpolitie kwam er aan te pas om de eiergooiende Basken te ontzetten.

Volgens NRC-correspondent Dirk Vandenberghe beschuldigde hij zijn socialistische uitdager François Hollande ervan samen te spannen met de Basken en het ‘geweld’ aan te wakkeren, wat de kandidaat van de PS vervolgens weer ontkende. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Lyon liet hij niet na het fysieke en verbale geweld tegen gelijk welke kandidaat of politicus te veroordelen.

Vandenberghe noemt de beschuldiging van Sarkozy “absurd”, en tekenend voor een tot dusver nogal “inhoudsloze campagne” van de president:

“Inhoudelijk stelt de campagne van Sarkozy nog weinig voor. Er wordt door de president hier en daar met wat modder gegooid richting Hollande. Het levert hem ook nog weinig op: als er dit weekend verkiezingen zouden zijn in Frankrijk zou Hollande vrijwel zeker een ruime overwinning behalen.”