Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Huurders Vestia toch de dupe: 9 procent huurverhoging

Nieuwbouwwoningen van noodlijdende woningcorporatie Vestia, die vandaag meldt dat de huur voor nieuwe huurders met 9 procent omhoog zal gaan om geld te genereren. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski.

De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat het miljardentekort in tegenstelling tot eerdere berichten mede verhalen op haar huurders. Vestia wil nieuwe huurders een huurverhoging van “gemiddeld ruim 9 procent” geven. Alle huurders met een inkomen boven 43.000 euro krijgen een extra huurverhoging van 5 procent.

Dat staat in een brief van interim-bestuurder Jacques Thielen aan het bestuur van de landelijke huurdersvereniging van Vestia, die in het bezit is van deze krant. Eind januari meldde Vestia nog in een persbericht dat de financiële nood “geen gevolgen voor de huurders” zou hebben.

Brief uitgelekt op gevoelig moment

De brief van Thielen is uitgelekt op een gevoelig moment. Gisteren werd bekend dat oud-directeur Erik Staal van Vestia bij zijn vertrek ruim 3,5 miljoen euro heeft meegekregen als een pensioenregeling.

Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), raakte in problemen door voor miljarden aan renteverzekeringen (derivaten) met onderpandverplichting af te sluiten. Door een onvoorziene rentedaling heeft Vestia zeker 1,6 miljard euro moeten lenen voor tijdelijke bijstortingen.

‘Huurverhoging maatregel tegen financiële situatie’

“Voor het verbeteren van de financiële situatie” legt het woonbedrijf haar huurdersvereniging nu een aantal maatregelen voor. Vestia wil de huren van nieuwe huurders verhogen naar 95 procent van de maximale huur volgens het puntensysteem. De huurverhoging van 5 procent voor hogere inkomens is de maximale wettelijke verhoging voor ‘scheefwoners’. Voor beide maatregelen geldt dat de bovengrens voor corporatiewoningen dit jaar 664,66 euro blijft. Woningen in schaarstegebieden mogen tot 123 euro duurder zijn.

Verder wil Vestia de verkoop van haar eigen vastgoed “fors” verhogen; huizen aan huidige huurders en complexen aan andere corporaties. Directeur Ronald Paping van de landelijke Woonbond is “fel tegen” de huurverhoging en een “agressief verkoopbeleid”. De woordvoerder van Vestia benadrukt dat voor zittende huurders niets verandert.