Van Rompuy waarschuwt Nederland over begrotingstekort

Herman van Rompuy, de president van de Europese Raad, tijdens de persconferentie vandaag. Foto AFP / Georges Gobet

Herman van Rompuy, president van de Europese Raad, heeft Nederland gemaand om zich aan de Europese begrotingsregels te houden. Als dat niet gebeurt zal een afstraffing volgen van de financiële markten met hogere rentes. Dat zei Van Rompuy op een persconferentie na afloop van het rondetafelgesprek met alle 27 lidstaten.

Van Rompuy reageerde op een vraag over de slechte cijfers uit Nederland en Spanje, meldt persbureau Novum. Gisteren maakte het CPB bekend dat het begrotingstekort in 2013 4,5 procent zal bedragen. Deze week werd bekend dat het Spaanse begrotingstekort voor 2011 niet op 6 procent uitkwam, maar op 8,5 procent. De Spaanse premier Mariano Rajoy waarschuwde gisteren dat het Spaanse begrotingstekort voor dit jaar hoger kan uitvallen dan de beoogde 4,4 procent. Van Rompuy:

“De Europese Unie heeft het pad geschetst. Het is de verantwoordelijk van de lidstaat om dit in de praktijk te brengen.”

‘Economische groei en de werkgelegenheid stimuleren’

De president benadrukte dat Spanje met zijn hoge werkloosheid niet te vergelijken is met landen in het noorden van Europa, zoals Nederland. In Spanje staat het werkloosheidspercentage op 22,9 procent. Ook betoogde Van Rompuy dat de EU niet voor de lol hamert op bezuinigingen en het terugbrengen van de schuld. Van Rompuy:

“Door deze maatregelen wordt de economische groei en de werkgelegenheid gestimuleerd. Voor de korte termijn zorgen de maatregelen bovendien voor vertrouwen op de financiële markten.”

Hervormingen en economische groei zijn volgens de Belg twee kanten van dezelfde medaille. Landen moet echter niet zomaar snijden, vindt Van Rompuy. Onderzoek en ontwikkeling, innovatie, energie en onderwijs moeten buiten schot blijven. “We moeten een duidelijke plan voor groei uitvoeren.”

Coalitie zinspeelt op loslaten norm

De Nederlandse coalitiepartners speculeerden gisteren, na de bekendmaking van de CPB-cijfers, al op het loslaten van de Europese norm van een maximaal begrotingstekort van 3,0 procent. In een reactie aan de Brusselse nieuwssite EUobserver liet een woordvoerder al weten dat de Europese Commissie erop vertrouwt dat Nederland zich houdt aan de gemaakte afspraken. Den Haag heeft er zelf altijd op gehamerd dat alle eurolanden zich strikt aan de begrotingsregels houden, aldus de woordvoerder.