Uitgelicht

Tim Krabbe, auteur van het Boekenweekgeschenk 2009 op het "Het Uitgelaten Boekenbal 2009 " in de Stadsschouwburg Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 10 maart 2009 ©Vincent Mentzel 2009

Film

Evan Almighty (Tom Shadyac, 2007, VS). Vervolg op Bruce Almighty, met Steve Carrell in plaats van Jim Carrey, maar wel weer met Morgan Freeman als God. Bruce’ collega Evan neemt afscheid van het tv-journaal en gaat de politiek in om de wereld te veranderen. Dat blijkt slechts een verkiezingsslogan: hij is helemaal niet milieubewust. Maar dan dwingt God hem een heuse ark te bouwen en maakt Hij de kersverse politicus ook fysiek tot het evenbeeld van Noach. Zo verandert Evan de wereld, te beginnen bij Washington, waar de valse afgevaardigde Long (John Goodman) een stuk natuur wil gaan ontwikkelen voor zijn zakenvriendjes. RTL5, 20.30-22.30u.

10,000 BC (Roland Emmerich, 2008, VS). Prehistorische pulpactiefilm van de regisseur van Independence Day en Godzilla waarin de onbekende acteurs het voornamelijk aan de stok krijgen met special effects in de vorm van mammoets en sabeltandtijgers. Het verhaal: held moet zijn mooie vriendin redden uit handen van mysterieuze bende paardrijders om niet alleen zijn eigen geluk maar ook het lot van zijn stam ten goede te keren. Omar Sharif praat alles aan elkaar.SBS6, 20.30-22.40u.

La môme/La vie en rose (Olivier Dahan, 2007, Frankrijk). Als één ding duidelijk wordt uit de chaotische, enerverende, onbevredigende en flamboyante reis door het leven van zangeres Edith Piaf (1915-1963), dan wel dit: zij heeft geleefd. Regisseur Dahan schakelt vooral heen en weer tussen haar jeugdjaren en het laatste grote concert in New York. Hoofdrol van Marion Cotillard, Gérard Depardieu als haar ontdekker. Oscar voor Cotillard. Ned.2, 22.55-01.05u.

Hard Candy (David Slade, 2005, VS). Voordat Ellen Page een Oscarnominatie in de wacht sleepte als de supercoole zwangere tiener in Juno, speelde ze al een opmerkelijke hoofdrol in dit potentiële cultfenomeen. Ook hier is Page een vroegwijs en eigengereid meisje, dat gruwelijk wraak neemt op een pedofiel die ze heeft opgespoord op internet. De film speelt zich af op één locatie (het appartement van de pedofiel) en zou zonder problemen naar het toneel te verplaatsen zijn. Vraag is wel of de film niet even ranzig is als de bedoelingen van deze man. BBC 2, 00.50-02.30u.

Informatief

Weed wars. In het land dat openlijk de war on drugs heeft verklaard, runt Steve DeAngelo de grootste legale wietwinkel ter wereld. Dat kan omdat hij zich bevindt in Californië, de Amerikaanse staat die sinds 1996 de verkoop van cannabis toestaat indien het voor medische doeleinden is. Bijna honderdduizend patiënten heeft Steve in zijn bestand zitten. Zij kopen jaarlijks voor 21 miljoen dollar aan wiet om pijn en angsten als gevolg van ziekten als reuma, kanker en diabetes te bestrijden. De federale overheid is niet blij met deze luis in de pels en dreigt de tent te sluiten. Discovery Channel, 21.00-22.00u.

Reporter International. Terwijl steeds meer landen de verkoop en het gebruik van softdrugs tolereren, zet Nederland na bijna veertig jaar het gedoogbeleid op de helling, mede vanwege de criminalisering van de teelt en de export. Maar waarom lezen we dan nooit over grote nederwietvangsten in het buitenland? Zelfs in de Verenigde Staten begrijpen ze niets van de Nederlandse ommezwaai, die dealers en klanten weer de straat opjaagt.Ned.2, 21.15-22.00u.

Speer und Er. Derde, laatste deel van serie over de nazi Albert Speer. Twintig jaar lang zit Speer in de gevangenis van Spandau en bereidt zich voor op zijn terugkeer in de maatschappij. Een groep collega’s en vrienden stort elke maand geld in een fonds dat hem financieel ondersteunt. Hij distantieert zich steeds verder van zijn vroegere beste vriend Hitler, die hij nu demoniseert en bespot, en verzint zijn eigen legende uit een wirwar van leugens en halve waarheden dat zal culmineren in zijn boek Erinnerungen. Een bestseller in Duitsland, waar de meeste mensen zichzelf na de oorlog maar al te graag zagen als in wezen onschuldige meelopers. ARD, 23.30-01.00u.

Mode

... vor der Show. Vijf afleveringen van serie over de activiteiten van modehuizen in de laatste twee dagen voor het tonen van een nieuwe collectie. Begonnen wordt met een show in 2011 van Isabel Marant, een van de weinige succesvolle Franse confectiemerken. Om 22.35u de documentaire over een show in 2009 van Fendi, het Italiaanse huis waar Karl Lagerfeld al veertig jaar ontwerpt. Van 23.30 tot 00.55 wordt de serie onderbroken, daarna gaat het verder met shows van Jean Paul Gaultier (2009), Diane von Furstenberg (2011, 01.50u) en Proenza Schouler (2009, 02.40u) het (net als DvF Amerikaanse) merk van ontwerpers Jack McCollough en Lazaro Hernandez. Arte, 21.40-03.35u.

Amusement

The Graham Norton Show. Anarchistisch praatprogramma met als gasten acteur John Cusack (The Raven) en Hollywoodster Goldie Hawn. Kasabian speelt ‘Goodbye Kiss’. BBC 1, 23.35-00.20u.