Surrealisme in het drugsdebat

Aan de vele ongerijmdheden in het drugsdebat voegde een Kamermeerderheid gisteravond er nog één toe. Het idee om (alleen) de verkoop van hasj in coffeeshops te verbieden omdat dit een buitenlands importproduct is. Het plan werd gelanceerd door VVD-Kamerlid Ard van der Steur en kreeg steun van CDA, PVV, SGP en ChristenUnie.

Op zichzelf past een hasjverbod in een kabinetsbeleid dat drugsverkoop vooral wil bemoeilijken. Eerder verbood het kabinet al de import en consumptie van qat, een overigens tamelijk onschuldig roesmiddel dat populair is onder Somaliërs. Het softdrugsbeleid hangt al van de illusies en symbolische maatregelen aan elkaar. Met een speciale ‘wietpas’ worden straks (alleen) buitenlandse klanten geweerd, in de hoop zo de drugsforenzen en -koeriers te ontmoedigen. Coffeeshops mogen niet binnen een bepaalde afstand ten opzichte van middelbare scholen zijn gevestigd, in de hoop dat scholieren te lui zijn om te fietsen.

Feitelijk is de consumptie van drugs in Nederland al decennia gedoogd. Intussen blijven de teelt van cannabis en de bevoorrading van de coffeeshops streng verboden. Ieder verbodsbeleid dat zich alleen richt op de handel, gaat daarom per definitie mank en heeft licht absurde trekjes.

Hetgeen gisteravond moeiteloos werd bewezen door de VVD. Als argument voor het hasjverbod gaf de partij op dat het gedoogbeleid internationale criminele organisaties juist beloont met afzet als ze erin slagen hasj in Nederland in te voeren. Dat is goed gezien en tegelijk de spil van het Nederlandse drugsbeleid. Het gaat evenzeer op voor de binnenlandse cannabisteelt op zolders en in lege woningen. Wie de politie in die fase met succes ontloopt, heeft een veilige afzetmarkt in de coffeeshops. Het is de sleutel van succes van de nederwietproductie. Tevens symbolisch voor de politieke impasse om hier écht over te beslissen.

Nu wekte de VVD toch de indruk alcoholmisbruik te willen bestrijden door wodka en whisky te verbieden en jenever toe te staan. Louter op basis van veronderstelde geografische herkomst: ‘eigen wiet eerst’? Hasj en wiet zijn zijn beide product van de cannabis sativa, de hennepplant. Hasj bestaat uit de harskristallen die uit de plant worden gezuiverd en daarna verwerkt tot een pasta, wiet uit de bloemtoppen van de cannabisplant. Verreweg de meeste hasj wordt buiten Nederland geproduceerd. Maar er bestaat ook nederhasj. Dat aanbod wordt gestimuleerd als het hasjverbod wordt overgenomen. Dan bedrijft de Kamer vooral landbouwpolitiek, om de binnenlandse productie te stimuleren.

‘Ceci n’est pas une pipe’ zette René Magritte op een schilderij van een pijp. Misschien is dat de oplossing: ‘Dit is geen coffeeshop’ op de gevel.