'Stop verkoop Becel pro-activ'

Rotterdam. ‘Voedselwaakhond’ foodwatch heeft forse kritiek op fabrikant Unilever. Deze verkoopt Becel pro-activ als een margarine die een foute cholesterolgehalte verlaagt, voor mensen met hart- en vaatziekten. Er is echter geen bewijs dat die verlaging tot minder hart- en vaatziekten leidt, stelt foodwatch. Bovendien nemen gebruikers door de zogeheten plantensterolen die Unilever aan de margarine heeft toegevoegd bepaalde vitamines en carotenoïden veel slechter op. Foodwatch eist daarom dat Becel pro-activ eerst goed wordt getest om de risico’s op schadelijke effecten in kaart te brengen. Tot die tijd wil foodwatch niet dat de margarine vrijelijk via de supermarkt wordt verkocht. In een reactie stelt Unilever dat is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. (NRC)