Soldaten Afrikaanse Unie hebben heel Mogadishu in handen

Een Keniaanse soldaat aan de rand van de Somalische stad Tabda. Kenia en Ethiopië zetten troepen in tegen Al Shabaab naast de vredesmacht van de Afrikaanse Unie. Foto AFP / William Davies.

Soldaten van de Afrikaanse Unie (AU) hebben vandaag de laatste posities veroverd rond de Somalische hoofdstad Mogadishu op de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep Al Shabaab.

Daarbij werd zwaar materiaal ingezet zoals tanks en luchtafweergeschut in het dorp Maslah, melden ooggetuigen aan persbureau AP. Het dorp was de laatste ingang voor de Al Shabaab-strijders tot Mogadishu. Zij verborgen hier wapens, trainden rekruten en voerden executies uit.

Al Shabaab niet definitief verslagen in Mogadishu

Met de verovering van Maslah staat de hoofdstad volledig onder toezicht van de zwakke Somalische regering en de AU, meldt luitenant-kolonel Paddy Ankunda, een van de aanvoerders van de strijdkrachten. Volgens hem bestaat echter wel het gevaar dat vermomde Al Shabaab-strijders nog steeds aanslagen kunnen uitvoeren in Mogadishu.

Al Shabaab zorgt al jaren voor dood en verderf in Somalië. De moslimextremisten slaagden er de afgelopen jaren in grote delen van Somalië onder controle te krijgen en sloegen vorig jaar al geregeld toe in Mogadishu. De beweging voerde in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels door. De laatste maanden leken de extremisten uit de hoofdstad te zijn verjaagd, maar toch bleven er regelmatig verzetshaarden opduiken.

Naast de Afrikaanse Unie bond Kenia in oktober ook de strijd aan met de islamistische terreurbeweging na meerdere aanslagen en ontvoeringen door de Somalische terreurorganisatie op Keniaans grondgebied. De aanvallen en ontvoeringen brachten een golf van negatieve publiciteit teweeg. Het toerisme in Kenia leed hier sterk onder. Kenia verdient een groot deel van zijn geld aan toerisme. De beweging, die alle beschuldigingen van tafel veegt, zwoor vrijwel onmiddellijk wraak te nemen. In de maanden hierna volgden een aantal grote aanslagen op doelen in hoofdstad Mogadishu.

Dinsdag kwamen wereldleiders bijeen om de situatie in Somalië te bespreken. Een reportage van Al JAzeera: