Servië bemachtigt kandidatuur tot EU-lidstaat

Servië is aangewezen als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. De Europese president Herman van Rompuy bevestigde vannacht dat het land aan alle voorwaarden voldoet.

De Europese leider kwamen vannacht tot een overeenkomst dat de voormalige Joegoslavische republiek de kandidatuur verdient, na de eerste dag van de EU-top. Het heeft twee jaar geduurd sinds Servië zich aanmeldde om als kandidaat te worden aangewezen in Brussel.

Een Europese diplomaat sprak tegenover persbureau AP van een “historische stap”:

“Belgrado is vanavond beloond voor haar verzoening met Kosovo, en de arrestatie van Ratko Mladic.”

Roemenië was het enige land dat eerder deze week dwars lag tijdens stemmingen. Boekarest maakte zich zorgen over de Roemeense minderheid in Servië, maar kreeg gisteren in Brussel garanties over de bescherming van deze groep.