Salaris voor echtgenotes ambtenaren Gorontalo

Ambtenaren in de Indonesische provincie Gorontalo, op Sulawesi, kunnen hun maîtresse niet meer stiekem verwennen met cadeautjes. Vanaf deze week wordt hun salaris direct gestort op de bankrekening van hun echtgenotes.

De nieuwe gouverneur Rusli Habibie heeft dat besloten nadat ambtenaarsvrouwen klaagden dat ze van hun man niet voldoende geld kregen voor de boodschappen. Met deze nieuwe maatregel wil Habibie zorgen dat gezinnen niets tekort komen en ambtenaren ontmoedigen om er bijvrouwen op na te houden.

Volgens de gouverneur is slechts een klein deel van de ambtenaren erop tegen. De maatregel geldt voor getrouwde mannen, ongeveer een vijfde van het ambtenarenbestand.

De echtgenotes kregen gisteren het eerste salaris. Sommigen kwamen er zo voor het eerst achter hoeveel hun man verdient. Het is een veel voorkomende praktijk in Indonesië, dat mannen hun vrouw niet hun exacte salaris vertellen. Soms zorgen getrouwde mannen met neploonstrookjes dat zij een deel van hun inkomen kunnen achterhouden. Volgens het kantoor van de gouverneur hebben bedrijven in de provincie al gevraagd of hij de regeling ook voor hun employees wil invoeren.

Habibie kwam persoonlijk controleren of de vrouwen het salaris van hun man inderdaad hadden ontvangen. Voor enkelen bleek het niet gelukt, omdat ze een minimumbedrag van omgerekend 40 euro op de rekening moesten storten.

De gouverneur is de neef van de Indonesische oud-president Bacharuddin Habibie en van diens broer Junus Habibie, die tot voor kort ambassadeur was in Nederland. Het is niet duidelijk of zijn salaris ook naar zijn vrouw wordt overgemaakt.