Rode Kruis: toegang tot zwaar getroffen Baba Amr geweigerd

Hoewel het Rode Kruis gisteren toestemming kreeg van het Syrische regime om de wijk Baba Amr in de stad Homs te betreden, die al weken onder vuur ligt, zijn medewerkers de toegang geweigerd. Het is onduidelijk waarom de Syrische autoriteiten de hulporganisatie tegenhouden.

Caption: Damaged buildings covered in snow are seen in Baba Amro district of Homs in this still image taken from video footage broadcast on Syria TV on March 2, 2012. A Red Cross aid convoy prepared to enter the shattered Baba Amro district of Homs on Friday after a Syrian official declared the area "cleansed" and the opposition spoke of a massacre by President Bashar al-Assad's forces. TV footage showed heavy snow and freezing weather, with residents lacking electricity or fuel for heating. There is also a shortage of food and medical supplies. REUTERS/Syria TV via Reuters TV (ENVIRONMENT POLITICS CONFLICT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SYRIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SYRIA
Caption: Damaged buildings covered in snow are seen in Baba Amro district of Homs in this still image taken from video footage broadcast on Syria TV on March 2, 2012. A Red Cross aid convoy prepared to enter the shattered Baba Amro district of Homs on Friday after a Syrian official declared the area "cleansed" and the opposition spoke of a massacre by President Bashar al-Assad's forces. TV footage showed heavy snow and freezing weather, with residents lacking electricity or fuel for heating. There is also a shortage of food and medical supplies. REUTERS/Syria TV via Reuters TV (ENVIRONMENT POLITICS CONFLICT) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SYRIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SYRIA Beschadigde gebouwen in Baba Amr, Homs, 2 maart 2012. Foto Reuters / Syria Tv

Hoewel het Rode Kruis gisteren toestemming kreeg van het Syrische regime om de wijk Baba Amr in de stad Homs te betreden, zijn medewerkers vandaag de toegang geweigerd. Het is onduidelijk waarom de Syrische autoriteiten de hulporganisatie tegenhouden.

Dat laat het Rode Kruis weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters. Eerder liet het Rode Kruis weten dat een konvooi bestaande uit zeven vrachtwagen met voedsel en andere hulpgoederen onderweg van van Damascus naar Homs.

In Homs staan vrijwilligers en ambulances van de Syrische Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, klaar om samen met Baba Amr, dat al weken zwaar onder vuur ligt, binnen te gaan. President van het Rode Kruis, Jakob Kellenberger, laat weten dat het onacceptabel is dat zijn medewerkers de toegang is geweigerd. Kellenberger:

“Het is onacceptabel dat mensen die al weken lang wachten op hulp dat nog altijd niet krijgen. Wij blijven vannacht in Homs in de hoop dat we spoedig Baba Amr binnen kunnen komen. Veel families hebben de wijk al ontvlucht, die willen wij zo spoedig mogelijk helpen.”

Het leger van Syrië claimde gisteren de opstandige wijk Baba Amr, gelegen in de stad Homs, weer volledig onder controle te hebben. Dat gebeurde nadat het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste groep van gewapende opstandelingen, bekend maakte zich “om tactische redenen” uit Baba Amr te hebben teruggetrokken. Onze correspondent Gert van Langendonck schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat het terugtrekken van de opstandelingen een klap is voor het verzet tegen het regime.

“Voor de Syrische opstandelingen is de val van Baba Amro een zware klap. Hoewel het regime van Assad steeds meer onder druk staat, is de gewapende opstand veel minder succesvol dan aanvankelijk in Libië het geval was. De rebellen controleren slechts kleine stukjes gebied in verschillende hoeken van het land. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar al meer dan 7.500 mensen gedood.”

Van Langendonck laat vanuit Libanon weten dat het erg moeilijk is om in contact te komen met mensen in Homs, waardoor moeilijk te verifieren valt waarom het Rode Kruis de toegang tot Baba Amr wordt geweigerd. Er gaan namelijk geruchten dat het regime van Assad zuiveringen uitvoert in de wijk om de opstand te onderdrukken, nu er geen buitenlandse journalisten meer zijn in het gebied.

Van Langendonck schrijft ook vanmiddag dat volgens Syrische activisten en de Verenigde Naties al tussen de 10 en 17 activisten geëxecuteerd zouden zijn door de autoriteiten. Van Langendonck:

De Syrische activist Mohamed al- Homsi zei vandaag op de Saoedische zender Al- Arabiya dat de soldaten huizen zijn binnengevallen, en dat alle mannen ouder dan 14 zijn weggevoerd. Ook de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen. Volgens een woordvoerder heeft de organisatie onbevestigde berichten gekregen over de standrechtelijke executie van 17 mensen in Baba Amro. Het Syrische persbureau SANA gaf gisteren een geheel andere interpretatie van de feiten. Volgens SANA heeft “het Syrische leger de door het buitenland gesteunde terroristen uit Baba Amro weten te verdrijven”.

Een activist beschreef gisteren op Al Jazeera hoe Baba Amr ervoor stond, terwijl de rebellen zich terugtrokken: