Rechtse complotdenker wilde Amerika terugkapen met blogs

De rechtse blogger Andrew Breitbart zag een links complot. Hij creëerde een platform voor woedende burgerjournalisten.

Conservatieve nieuwsjunk. Foto AP

De pitbullterriër van de Amerikaanse webjournalistiek is gisteren overleden. Andrew Breitbart was de oprichter van een collectie conservatieve weblogs, groeide uit tot een populaire rechtse commentator en beleefde vorig jaar zijn moment suprême toen hij een Democratische politicus ten val bracht. In de nacht van woensdag op donderdag zakte hij ineen tijdens een wandeling in de buurt van zijn huis in Los Angeles. Hij werd 43.

Breitbart werd gedreven door een diep wantrouwen tegen de gevestigde media. Hij zag de grote kranten en televisiezenders van Amerika als spreekbuizen van de linkse kerk, die het volk hersenspoelen met verhulde socialistische boodschappen. Zijn websites dienden als tegengif.

In 2005 begon hij breitbart.com, waarop hij – een nieuwsjunk – de berichtenstroom van meerdere persbureaus bundelde. Daaromheen bouwde Breitbart een stelsel van satellietsites met conservatieve commentaren op het nieuws.

De Breitbart-blogs zijn een hyperactief mengsel van nieuws, commentaar en conservatieve verontwaardiging over de geniepige indoctrinatie door links. De sites verwijzen naar de rotte plekken die Breitbart zag in Amerika: Big Government (corrupte linkse politici), Big Journalism (corrupte linkse media), Big Hollywood (corrupte linkse regisseurs en acteurs), Big Peace (falend Amerikaans buitenlandbeleid).

Het kwartje viel door een boek over de infiltratie van de Amerikaanse academische wereld door links, vertelde Breitbart twee jaar geleden aan de New Yorker. Hij dacht terug aan zijn eigen studententijd – een periode van drugs en feesten – en zag opeens hoe hij bij de faculteit Amerikanistiek was gehersenspoeld met linkse theorieën.

Breitbart ontwarde een complot. Linkse Europese wetenschappers, gevlucht voor fascisme en anticommunisme, zagen in de VS hun kans. Ze kaapten de culturele instellingen. „Links wist dat de manier om een politiek systeem te veranderen loopt via de culturele systemen”, zei Breitbart in het gesprek. ,,Ze namen Hollywood over, de muziekindustrie, de kerken, de universiteiten.”

De Republikeinse partij reageerde verkeerd op deze stille overname, vond Breitbart. Ze moesten zich niet concentreren op de politieke weg, maar op de herovering van de culture kanalen. Het internet was de perfecte kans. Een leger van duizenden burgerjournalisten was ontketend om de leugens van het ‘Democratische Media Complex’ recht te zetten.

Breitbart had lak aan journalistieke mores. Hij haalde citaten uit hun context en bood een platform aan conservatieve burgerjournalisten die met leugens hun bewijzen verkregen. Vorig jaar publiceerde hij de zelfportretten in onderbroek van congreslid Anthony Weiner, een Democraat. Weiner trad af.

Breitbart wist dat hij gehaat was en lachte daarom. Het was nou eenmaal de voorspelbare reactie van de linkse elite. In het overlijdensbericht op zijn sites staat een treffend citaat. „Ik houd van terugvechten, van bondgenoten vinden en – befaamd – ik houd van vijanden maken.”