Raad Nijmegen kiest Hubert Bruls (CDA) als burgemeester

Hubert Bruls wordt zo goed als zeker de nieuwe burgemeester van Nijmegen. De huidige burgemeester van Venlo is gisteravond laat door de gemeenteraad aangewezen.

Bruls volgt dan Thom de Graaf op, die per 1 februari is overgestapt naar de HBO-raad. Bruls was voordat hij in 2002 Tweede Kamerlid werd voor het CDA al actief in de gemeente Nijmegen. Hij bekleedde toen vier jaar lang de positie van wethouder. Sinds 2005 is hij burgemeester van Venlo.

Tegenover de Gelderlander reageerde Bruls vannacht op zijn verkiezing:

“Blij en stil tegelijk. Als ik eerlijk ben, had ik het niet een twee drie verwacht. Wel gehoopt.”

Opgelucht is hij ook:

“Dat er aan deze lange procedure - een achtbaan, een soort Nijmeegs soaptheater - een eind is gekomen.” - Bruls

Vorige maand lekten de namen van de kandidaten al uit in de Volkskrant. Voorkeurskandidaat zou PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma zijn geweest. Ook GroenLinks-senator Tof Thissen had gesolliciteerd. De commissaris van de koningin in Gelderland, Clemens Cornielje, heeft aangifte gedaan van het lekken van de namen van de voorgedragen kandidaten. De privacy van de sollicitanten is volgens hem in het geding.

Het advies van de gemeenteraad moet nog worden goedgekeurd door het kabinet. Naar verwachting wordt Bruls medio mei of begin juni geïnstalleerd als burgemeester.

Timmermans: de politiek mist integriteit om vertrouwelijke procedures aan te kunnen

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans hekelt op zijn Facebook de procedure:

“Als ervaringsdeskundige weet ik inmiddels hoe het werkt. Er komt een voordracht. Die bevalt een partij niet. Die lekt naar de regionale krant en deze springt er graag bovenop, waardoor een publieke en politieke dynamiek ontstaat die de keuze beslissend beïnvloedt. De politiek mist de integriteit om vertrouwelijke procedures aan te kunnen. En dat is triest.”