Prins Friso in Londense kliniek; Beatrix hervat werkzaamheden

Prins Johan Friso is gisteren overgebracht naar het Wellingtonziekenhuis in Londen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten. Koningin Beatrix, prinses Mabel en haar kinderen zijn eveneens vanuit Lech naar Londen vertrokken.

De koninklijke familie was voor een vakantie in Lech toen Friso door een lawine werd getroffen. Uit een MRI-scan en neurologische tests van het ziekenhuis in Innsbruck bleek dat de prins een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Het is niet zeker of hij ooit nog bijkomt. Als hij bijkomt, kan zijn revalidatie volgens de Oostenrijkse artsen maanden tot jaren duren.

Volgens de RVD is op basis van deskundige adviezen gekozen voor het Wellingtonziekenhuis, waar de prins „optimaal kan worden verzorgd” en waar „geprobeerd zal worden het revalidatieproces te beginnen”. Omdat Friso in Londen woont, biedt deze stad ook voor de kinderen van de prins „het meeste vooruitzicht op continuïteit en stabiliteit”.

Het Wellingtonziekenhuis is de grootste privékliniek van Groot-Brittannië en is gespecialiseerd in hersenletsel. De prins zal worden behandeld op de Acute Neurological Rehabilitation Unit, een afdeling met 46 bedden, een zwembad en drie fitnessruimtes.

De koninklijke familie heeft de media verzocht de privacy te respecteren. Het gezin van prins Friso „heeft alle ruimte nodig om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van prins Friso en het leven daar op in te richten”, aldus de RVD, die de bevolking namens Mabel bedankte voor „het warme medeleven in de afgelopen periode”. De steunbetuigingen hebben de prinses „steun en kracht gegeven”.

Koningin Beatrix gaat maandag weer aan het werk. Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben hun optredens voor de komende weken niet afgezegd. De voorbereidingen voor Koninginnedag in Veenendaal en Rhenen gaan door, evenals het staatsbezoek van Beatrix aan Luxemburg, van 20 tot 22 maart.