Iraanse parlementsverkiezingen van start

Opperste leider Ali Khamenei ging vanochtend als een van de eerste naar de stembus. Foto Reuters

De Iraanse bevolking stemt vandaag voor een nieuw parlement. Voor het eerst sinds de herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009 mag het volk in het land naar de stembus.

Voor de 290 zetels bestaat de keus uit ruim 3400 kandidaten waar 48 miljoen stemgerechtigden uit mogen kiezen. Grote oppositiepartijen boycotten de parlementsverkiezingen, zo meldt persbureau Reuters vanochtend.

In deze tijd van patstelling met westerse landen over het nucleaire beleid van Iran, vormen de verkiezingen voornamelijk een test van de populariteit van de gevestigde orde. De banden met het westen zijn verder onder druk komen te staan sinds de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de IAEA vorige week meldde dat de productie van hoogverrijkt uranium in Iran de afgelopen vier maanden flink zijn opgevoerd.

Naar verwachting zal de stemming de bestaande machtsstrijd tussen politieke en religieuze instituten verdiepen in Iran.

Het gekozen parlement zal nauwelijks invloed hebben op de belangrijkste beleidszaken. Deze beslissingen liggen voornamelijk in handen van Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei. De invloed van de verkiezingen uiten zich voornamelijk pas in 2013, wanneer de opvolger van Ahmadinejad aantreedt.