Paardenbond wil wedstrijden schrappen vanwege rhinovirus

De Nederlandse Paardenbond KNHS adviseert alle wedstrijden voor komend weekend af te gelaten in verband met twee nieuwe uitbraken van het voor paarden gevaarlijke rhinovirus. Foto NRC Handelsblad / Sake Elzinga

De Paardenbond KNHS adviseert om dit weekend alle paardenwedstrijden af te gelasten uit vrees voor het rhinovirus. Er zouden twee nieuwe gevallen van dit gevaarlijke virus zijn vastgesteld.

Deze gevallen moeten wel nog worden bevestigd. Eerder al werden in Heumen, Berg en Dal en Driel uitbraken vastgesteld. De KNHS adviseert paardenhouders terughoudend te zijn met het transport van paarden uit vrees voor verspreiding van het virus. Bij twijfel moeten ze contact opnemen met een dierenarts.

Directeur John Bierling zegt in een persbericht dat de KNHS “elk risico op verspreiding wil uitsluiten”:

“De KNHS heeft het welzijn van paarden en pony’s hoog in het vaandel staan. Wij willen elk risico op verspreiding van het Rhino virus uitsluiten. Daarom hebben wij besloten onze Indoor Kampioenschappen van dit weekend en volgend weekend af te gelasten. Wij adviseren onze verenigingen hetzelfde te doen met hun wedstrijden.”

De bond schrapt zelf uit voorzorg de indoorkampioenschappen voor de komende weekeindes. De bond raadt wedstrijdorganisaties en verenigingen aan dat voorbeeld te volgen.

Het rhinovirus kan griepachtige verschijnselen tot zelfs verlammingen veroorzaken. Het virus verspreidt zich via de luchtwegen en doorgaans alleen via direct contact van paarden, maar verspreiding via menselijk contact komt ook voor.