Overleden journalisten gevonden in Homs door Syrische autoriteiten

Mohammed Ahmed vertelt op internet waar en waarom hij Marie Colvin begraaft in Homs. Screenshot YouTube

De lichamen van de overleden journalisten Marie Colvin en Remi Ochlik zijn gevonden door de Syrische autoriteiten. Uit een video die vannacht op internet verscheen bleek dat ze maandag in de wijk Baba Amr in Homs zijn begraven.

De autoriteiten hebben de lichamen inmiddels opgegraven, en overgebracht naar hoofdstad Damascus, zo meldt persbureau AFP vanochtend. Na DNA-tests worden deze overgedragen aan de ambassade van Polen, die de Verenigde Staten en Frankrijk vertegenwoordigt in Syrië.

Journalisten zijn maandag ritueel begraven

De twee journalisten kwamen vorige week om tijdens beschietingen door Syrische regeringstroepen in Homs. Ze zouden zijn omgekomen toen een raket een geïmproviseerd mediacentrum raakte in het Baba Amr gebied, waar zware beschietingen plaatsvinden.

In de video is te zien hoe de lichamen van Colvin en Ochlik zijn ingepakt in witte plastic lijkzakken waar hun namen op staan geschreven. Een man in witte doktersjas, naar eigen zeggen Mohammed Ahmed genaamd, zegt in het filmpje op 27 februari in een park van Baba Amr de lichamen te hebben begraven.

Door een gebrek aan elektriciteit konden de lichamen niet door Ahmed worden geconserveerd, en het Rode Kruis heeft geen toegang tot Homs om deze het land te laten verlaten. Ahmed zag zich hierom naar eigen zeggen genoodzaakt de journalisten een rituele begrafenis te geven, zo verklaart hij in het filmpje. Omdat de beelden het lichaam van Colvin tonen kunnen deze als schokkend worden ervaren.

Ahmed spreekt op het filmpje enkele laatste woorden voor journalist Marie Colvin:

“Marie Colvin is een martelaar geworden omdat ze op een vreedzame humanitaire missie was. Ze vertelde de waarheid over wat er in Baba Amr is gebeurd. Dat God genadig mag zijn en Marie wil opnemen in het paradijs.”

Bouvier en Daniels veilig in Libanon

De Franse journaliste Edith Bouvier en haar fotograaf William Daniels hebben Syrië kunnen verlaten en zijn nu op een veilige plaats in Libanon. Dat heeft de Franse president Sarkozy gisteravond verklaard. De journalisten zaten sinds vorige week vast in Homs.

Afgelopen dinsdag kwam het bericht naar buiten dat de evacuatie van Bouvier zou zijn mislukt omdat zij Homs niet wilde verlaten. Ze zou bang zijn geweest dat als alle westerse journalisten uit Homs vertrekken er nog meer geweld gebruikt gaat worden tegen de Syrische bevolking.