Oppositie Rusland verder onder druk

Aan de vooravond van de Russische presidentsverkiezingen van zondag oefenen de autoriteiten toenemende druk uit op kritische media, oppositieactivisten en organisaties van verkiezingswaarnemers. Mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch meldde gisteren dat verschillende activisten de afgelopen twee maanden mishandeld en geïntimideerd zijn. Ook heeft de Russische Nationale Bank in februari de rekeningen geblokkeerd van Aleksandr Lebedev, grootaandeelhouder van de kritische krant Novaja Gazeta.

Gisteravond bereikten de Moskouse autoriteiten na enkele dagen onderhandelen een overeenkomst met de leiders van de oppositie over de locatie van een nieuwe massademonstratie op maandag, in het centrum van de Russische hoofdstad. Het aantal deelnemers is op last van het stadhuis beperkt tot 10.000, een fractie van de vele tienduizenden, die aan de afgelopen drie massademonstraties deelnamen. Ook hebben de autoriteiten aangekondigd niet-toegestane demonstraties uiteen te zullen jagen. De Moskouse burgemeester Sobjanin heeft de oppositie ervoor gewaarschuwd geen revolutie te ontketenen, zoals die in 2004 na afloop van de presidentsverkiezingen in Oekraïne uitbrak. Als voorzorgsmaatregel zijn achthonderd Tsjetsjeense militairen naar Moskou overgebracht.

De oppositie blijft intussen vasthouden aan zijn eisen van nieuwe parlementsverkiezingen. Blogger Aleksej Navalny, een van de leiders van de anti-regeringsprotesten, heeft gezegd dat „we op een gegeven moment de straat op gaan en we ons niet uiteen zullen laten jagen.”

Premier Poetin, de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen, heeft afgelopen week olie op het vuur gegooid door te zeggen dat de oppositie een sacraal offer zou willen brengen door een van zijn eigen leiders te vermoorden om op die manier de huidige situatie te laten escaleren.

Ondanks de webcamera’s die in de 100.000 stembureaus zijn geplaatst, lijken de uitslagen ook dit keer te worden vervalst, om Poetin een absolute meerderheid te verschaffen en een tweede ronde te voorkomen. Leden van lokale kiescommissies hebben er nu al over geklaagd dat ze instructies krijgen om voor die camera’s te gaan staan en het zicht op de stembussen weg te nemen.