Opkomst verkiezingen Iran rond 60 procent - ‘betrouwbaarheid onduidelijk’

Joodse Iraanse vrouwen vullen hun stembiljetten in op een stembureau in de Iraanse hoofdstad Teheran, waar vandaag parlementsverkiezingen gehouden worden. Foto AP / Vahid Salemi

Volgens de Iraanse staatstelevisie ligt de opkomst van de parlementsverkiezingen in Iran tot nu toe op 60 procent, meldt de NOS. Maar de betrouwbaarheid van dat getal valt nog te betwisten.

Volgens NRC-correspondent Thomas Erdbrink in Iran is de hoogte van de opkomst al langere tijd bekend maar is het nog onduidelijk of het ook echt klopt:

“De Iraanse staatstelevisie voert al weken propaganda voor de parlementsverkiezingen. Dat getal van 60 procent is al vaker genoemd. Dat betekent dat er of inderdaad zoveel mensen naar de stembus gegaan zijn, of dat ze nog steeds maar wat roepen. Kortom: het is nog onduidelijk of dat getal echt is. Wat wel bekend is, is dat er sowieso meer mensen naar de stembus gaan voor presidentsverkiezingen dan parlementsverkiezingen.”

Dat opkomstgehalte is volgens Erbrink wel belangrijk:

“De staat gaat ervan uit dat als er meer 50 procent van de stemgerechtigden komen, ze nog legitiem zijn.”

Stemlokalen gesloten; uitslag morgen verwacht

Update:

Rond 20.30 uur Nederlandse tijd zijn de stemlokalen gesloten. De stemlokalen zijn twee uur langer open gebleven om meer mensen de gelegenheid te geven te gaan stemmen. De eerste uitslagen van de parlementsverkiezingen worden morgen verwacht.

Voor de 290 zetels bestaat de keus uit ruim 3400 kandidaten waar 48 miljoen stemgerechtigden uit mogen kiezen.

‘Geestelijkheid wint, invloed volk neemt af’

Erdbrink schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat de geestelijkheid vandaag de parlementsverkiezingen in Iran gaat winnen en de invloed van het volk zal afnemen:

“Het eerste doel van de parlementsverkiezingen in Iran is vandaag de vijand ‘een klap in het gezicht’ te geven. Daarop hameren de Iraanse leiders. Alleen een massale opkomst zal het Westen immers laten zien dat het volk nog steeds eensgezind achter de religieuze staatsideologie staat. (…) De verkiezingen van vandaag illustreren de diepe ideologische veranderingen sinds die periode. Politici die voor meer vrijheden pleitten en destijds miljoenen stemmen kregen, zijn gemarginaliseerd. Daarentegen krijgt een nieuwe generatie van radicale geestelijken en commandanten van de revolutionaire garde – die geloven in een door God aangesteld leiderschap – meer invloed.”

Verkiezingen geboycot door oppositie

De Iraanse bevolking stemt vandaag voor een nieuw parlement. Voor het eerst sinds de herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009 mag het volk in het land naar de stembus. Bij die verkiezingen braken destijds rellen uit omdat er fraude zou zijn gepleegd. Ook nu zouden de verkiezingen niet eerlijk zijn. Om die reden boycotten grote oppositiepartijen de parlementsverkiezingen, zo meldde persbureau Reuters vanochtend.

Uitslagen parlementsverkiezingen voorspelling voor opvolger Ahmadinejad

Het gekozen parlement zal nauwelijks invloed hebben op de belangrijkste beleidszaken. Deze beslissingen liggen voornamelijk in handen van Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei. De invloed van de verkiezingen uiten zich voornamelijk pas in 2013, wanneer de opvolger van Ahmadinejad aantreedt. Naar verwachting zal de stemming de bestaande machtsstrijd tussen politieke en religieuze instituten verdiepen in Iran.