OM mogelijk akkoord met ontoerekeningsvatbaarheid Breivik

Anders Behring Breivik in de auto op weg naar zijn voorgeleiding in juli 2011. Foto Reuters / Jon-Are Berg-Jacobsen

Het Noorse openbaar ministerie is onder voorwaarden bereid te aanvaarden dat massamoordenaar Anders Behring Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Volgens de aanklager is er nu geen grond voor een gewone gevangenisstraf, meldt persbureau AFP.

Als de rechter hiermee akkoord gaat, kan Breivik gedwongen opgenomen worden in een psychiatrische kliniek in plaats van de gevangenis.

De Noorse aanklager Tor-Aksel Busch zegt tegenover persbureau AFP dat er “zoals de feiten nu liggen, geen grond voor een gewone gevangenisstraf is. Maar buiten kijf moet staan dat justitie zich het recht voorbehoudt tijdens het proces celstraf of opsluiting (…) te eisen.”

De aanklager verwacht dat Breivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.

Nieuwe onderzoeken naar ontoerekeningsvatbaarheid Breivik

De 33-jarige verdachte ondergaat momenteel een tweede psychiatrisch onderzoek. In november vorig jaar bleek uit het eerste psychiatrisch onderzoek dat Breivik ontoerekeningsvatbaar was. Eind januari werd dat onderzoek herzien.

Proces begint op 16 april

Het proces tegen Breivik begint op 16 april. Als hij toerekeningsvatbaar wordt verklaard, zal Breivik in elk geval 21 jaar (de maximale straf) vastzitten. Bij ontoerekeningsvatbaarheid wordt iedere drie jaar opnieuw beoordeeld of hij ‘genezen’ is en vrijgelaten kan worden.

Breivik heeft bekend dat hij in juli vorig jaar in Oslo en op het eilandje Utøya 77 mensen heeft vermoord, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben begaan.

    • Judith Laanen