Nazorg, dat is luisteren naar de patiënt

Borstkankerpatiënten hebben een vaste contactpersoon in de mammapoli. Die luistert en geeft advies. En gaat daar ook na de behandeling mee door.

Sieta Sijtsema is nurse- practitioner bij de mammapoli in het UMC Utrecht. Een nurse-practitioner is de vaste contactpersoon voor borstkankerpatiënten. Zij vertelt de patiënt de diagnose, doet wond- en borstcontroles en dient als vraagbaak. Als er iets is, mogen patiënten haar altijd bellen. Tot de patiënt geen controles meer nodig heeft, wat jaren kan duren.

Haar belangrijkste taak is misschien wel luisteren, blijkt op de ‘follow-up’ poli. Daar komen vrouwen die (een deel van) de behandeling achter de rug hebben. Totaal verschillende vrouwen: oud, jong, huisvrouw, werkend, getrouwd of alleenstaand. Aan de hand van een ‘lastmeter’ – een lijst vragen over fysiek, psychisch, sociaal en existentieel ongemak – vertellen ze haar hoe de borstkanker ingrijpt in het alledaagse leven. Opmerkingen van de patiënt kunnen aanleiding zijn voor Sijtsema om haar te verwijzen naar bijvoorbeeld de psycholoog of maatschappelijk werker.