Netanyahu: geen onderhandelingen meer met Iran

Caption: Prime Minister Stephen Harper walks with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu as they make their way to a press conference following their meeting on Parliament Hill in Ottawa on Friday, March 2, 2012. (AP Photo/The Canadian Press, Sean Kilpatrick) De Canadese premier Stephen Harper en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu in Montreal. Foto AP / Sean Kilpatrick

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwerpt plannen voor hernieuwde onderhandelingen van de internationale gemeenschap met Iran gericht op het voorkomen dat het land een kernwapen bouwt.

Dat zei Netanyahu in Montreal tijdens een persconferentie met de Canadese premier Stephen Harper, meldt persbureau Reuters. Volgens de Israëlische leider zal Iran bij hernieuwde gesprekken alleen maar tijdrekken “zoals het land al eerder heeft gedaan” terwijl Teheran “doorgaat met het ontwikkelen” van een kernwapen en de “tijd” om in te grijpen “voorbij is”. “De internationale gemeenschap moet niet weer in deze val trappen”, aldus Netanyahu.

Maandag ontmoet Netanyahu de Amerikaanse president Barack Obama in Washington om te praten over de uiteenlopende meningen van Israël en de Verenigde Staten over een mogelijk Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties. De Iraanse minister van Defensie waarschuwde vorige week dat een aanval van Israël het einde zal betekenen van “het zionistische regime” Het was de meest dreigende Iraanse waarschuwing aan het adres van Israël tot nu toe.

Vandaag zei Obama in een interview met The Atlantic nog wel dat “alle opties” nog steeds “op tafel” liggen om in te grijpen in de nucleaire ambities van Teheran. De Amerikaanse president benadrukte dat de allerlaatste optie de “militaire” was en dat hij in deze zaak “niet bluft”.Lees hier het hele interview terug.

In februari ging het Internationaal Atoomenergieagentschap twee maal in gesprek met Teheran. Deze gesprekken liepen echter op niets uit, onder meer omdat een delegatie van het IAEA geen toestemming van Iran kreeg voor een bezoek aan de militaire faciliteit van Parchin waar proeven zouden zijn genomen in verband met de ontwikkeling van een nucleaire wapenkop. Het IAEA en ook de VS reageerden teleurgesteld.

De kern van het dispuut tussen Iran en het Westen over het atoomprogramma van de islamitische republiek ligt in de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt.