N-Korea sluit nucleair akkoord met VS

De nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schort kernproeven, de verrijking van uranium en de lancering van langeafstandsraketten op.

Noord-Korea is akkoord gegaan met het bevriezen van zijn nucleaire programma in ruil voor Amerikaanse voedselhulp. De beslissing is onverwachts: toen de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un twee maanden geleden zijn overleden vader opvolgde, werd verwacht dat hij een jaar nodig zou hebben om zijn machtspositie te consolideren en voorlopig niet zou openstaan voor toenaderingspogingen.

Maar woensdag maakten Pyongyang en Washington bekend dat ze een akkoord hadden bereikt. De regering-Obama zei meteen dat de afspraak belangrijk is, maar ook beperkt. Het is „een bescheiden stap in de goede richting”, zei minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Sinds de jaren negentig zijn vaker zulke afspraken gemaakt, die steeds gebroken zijn of opgezegd.

Noord-Korea belooft nu de opschorting van zowel kernproeven als lancering van langeafstandsraketten en de verrijking van uranium. Bovendien zullen VN-inspecteurs (van het Internationale Atoomenergie Agentschap IAEA) worden toegelaten tot de nucleaire installatie Yongbyon. Wel hebben de Noord-Koreanen gezegd dat ze het akkoord alleen zullen uitvoeren „zolang verdere besprekingen vruchtbaar verlopen”.

De Amerikanen zullen het geïsoleerde en straatarme Noord-Korea, dat in de jaren negentig kampte met een ernstige hongersnood, jaarlijks 240.000 ton voedsel gaan leveren in maandelijkse porties. Drie jaar geleden staakten de VS en Zuid-Korea hun voedselhulp, omdat ze de indruk hadden dat het niet terecht kwam bij het armste deel van de bevolking, maar bij de elite en militairen, of zelfs werd geëxporteerd.

Om dat te voorkomen zal nu een systeem worden opgezet waarmee de Amerikanen in de gaten kunnen houden waar het voedsel terechtkomt. Details daarover moeten nog worden afgesproken. Verder zullen de VS voortaan geen graan of rijst meer leveren, maar vooral babyvoeding, energierijke biscuits en andere voedingssupplementen.

Zuid-Korea, China, Japan en Rusland hebben het akkoord voorzichtig verwelkomd. Die vier landen namen met Noord-Korea en de VS deel aan het zogeheten zespartijenoverleg, ontwapeningsbesprekingen die in 2008 werden gestaakt. China zei te hopen dat nu een stap is gezet op weg naar hervatting van deze besprekingen. Reuters, AP, AFP