Minister Rosenthal ontbiedt ambassadeur Wit-Rusland

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft de Wit-Russische ambassadeur ontboden. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond. Daarmee volgt Rosenthal de beslissing van de Europese Unie om de Wit-Russische ambassadeurs in alle EU-landen te ontbieden.

De EU trok dinsdag alle ambassadeurs van de lidstaten terug uit het land. Dit was een reactie op het besluit van Wit-Rusland de gezanten van de EU en Polen te sommeren het land te verlaten. Rosenthal is verontrust over de uitwijzing van de Poolse ambassadeur en het hoofd van de EU-delegatie in Minsk. Deze week besloot de EU de sancties tegen Wit-Rusland uit te breiden door 21 mensen een inreisverbod voor de EU op te leggen. Ook worden hun financiële tegoeden bevroren. Hiermee staan inmiddels ruim tweehonderd mensen op de sanctielijst.

Wit-Rusland leverde woensdag felle kritiek op het besluit van de EU alle ambassadeurs van de lidstaten terug te trekken. Volgens Minsk leidt dit tot een impasse. De EU heeft gekozen voor een „escalatie van de spanningen”, aldus het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Novum