Militanten Pakistan vallen leger en elkaar aan: meer dan vijftig doden

Bij een zelfmoordaanslag op een basis van Pakistaanse militanten in Peshawar zijn 23 mensen omgekomen. In het nabijgelegen Baraa vielen opstandelingen het leger aan waarbij 33 mensen gedood werden.

De aanslag in Peshawar is vermoedelijk uitgevoerd door een rivaliserende militie. Een commandant van de Pakistaanse Talibaan, een rivaal van de militante beweging Lashkar-e-Islam, eiste de verantwoordelijkheid uit in een telefoongesprek met persbureau AP. Beide groepen vechten om de macht in de Tirah Vallei.

Ook in Baraa, in het noord-oosten van Pakistan voerden militanten een aanval uit, maar ditmaal op soldaten bij drie checkpoints. Daarbij vielen zeker 33 doden volgens een veiligheidsfunctionaris. Het zou gaan om 23 militanten en tien soldaten. Het is de meest recente schermutseling in een conflict waar geen van de partijen aan de winnende hand lijkt te zijn, schrijft persbureau Reuters.

Verschillende offensieven van het Pakistaanse leger hebben niet kunnen voorkomen dat militanten actief blijven in het gebied rond de Khyber-pas aan de grens met Afghanistan. De meest actieve beweging is de Pakistaanse Talibaan, de Tehrik-e-Taliban Pakistan. De inzet van meer dan honderdduizenden soldaten in samenwerking met lokale stammen hebben niet kunnen voorkomen dat de autoriteiten en de Talibaan in een patstelling zijn beland.