Loempia-oefening

A beansprout is seen in this picture illustration taken in Berlin June 6, 2011. The managing director of a German organic farm that might be at the centre of a deadly E.coli outbreak said on Monday he was baffled that his beansprouts are suspected of causing such devastation. German officials said on Sunday the beansprouts of Klaus Verbeck, the head of the "Gaertnerhof Bienenbuettel", could be the source of the EHEC bacteria (enterohaemorrhagic Escherichia coli) outbreak that has killed 22 and made more than 2,200 people ill across Europe. The farm has been shut, produce recalled and further test results are due on Monday. REUTERS/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: FOOD HEALTH) REUTERS

Oefening baart kunst, zeggen ze weleens. Voor het zover is, baart oefening vooral een hoop frustratie en in het ergste geval RSI. Ik vind het ontzettend leuk om gitaar te spelen, maar ik kan het nog steeds niet. Omdat ik het geduld nooit heb gehad om die ladders, lickjes en riffjes eindeloos te herhalen op de rand van m’n bed. Darten in de kroeg is ook heel leuk. Maar zodra je zo’n bord thuis hebt hangen, is de lol er snel af. Want dan sta je opeens in je eentje ‘te oefenen’ en 180 gooi je toch nooit.

Bij koken kom je er gelukkig vaak wel omheen. Natuurlijk moet je een recept een paar keer uitvoeren om het te verfijnen. En een hoop handigheid komt met de kilometers. Maar ook een eerste keer komt er meestal wel wat eetbaars op het bord terecht, zonder er eerst 60 uur voor te hebben geoefend.

Daar zijn uiteraard een aantal uitzonderingen op. Het fileren van rondvis blijft een lastig karwei. Het ontbenen van vogels is helemaal een taaie. Hoe kleiner de vogel, hoe moeilijker. Oefenen gaat beter op een kalkoen dan op een kwartel, maar hoe vaak heb je een excuus om een kalkoen te ontbenen?

Waar ook nog al wat oefening bij komt kijken, is het rollen van een loempia. Niet te vochtig en superstrak.

Snij de kool, paksoi en rode peper in dunne reepjes en meng met de taugé. Bak de groenten in drie ladingen aan in een hete wok met olie. Strooi er telkens wat sesamzaadjes over. Doe er vrij snel een grote scheut sojasaus bij, zodat de groenten beginnen te stomen. Voeg nu twee scheutje vissaus en een druppeltje sesamolie toe. Haal de groenten uit de wok voordat de taugé helemaal slap is. Leg de groenten in een theedoek en knijp het vocht eruit. Haal het vel van de eendenborst en snij die ook in dunne reepjes.

Ontdooi de loempiavellen en trek ze per twee vellen los van de rest. Leg zo’n dubbel velletje als een ruit voor je. Bestrijk de bovenste twee randjes licht met eigeel. Leg in het midden een horizontaal rechthoekje van groenten en eend. Vouw nu het linker- en het rechterpuntje net over elkaar precies op het midden van je vullingrechthoekje. Vouw de onderste punt naar boven over de vulling en druk strak aan. Rol de loempia nu strak naar boven richting de laatste punt terwijl je goed blijft aandrukken.

Het is even oefenen.

Frituur de loempia’s op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer ze met hoisinsaus. Je kunt ze makkelijk invriezen. Frituur ze dan direct uit de vriezer. Zorg wel dat je ze niet te dik rolt, anders zijn ze nog koud van binnen als ze al bruin zijn van buiten.

    • Joël Broekaert