Kranten

„Alle Europese ministers van Financiën waren stil [over het Spaanse verzoek de begrotingsregels te versoepelen], terwijl dit verzoek bijna alle landen raakt: Frankrijk en België, bijvoorbeeld, zullen veel problemen krijgen. Nederland, dat ook een belangrijk gat in de begroting heeft, liet Spanje alleen.”

El País, Madrid

„In een sprookje van La Fontaine zou Nederland de krekel zijn die, na de hele zomer te hebben gezongen, merkt dat hij verstoken is van geld, terwijl het tekort aanzwelt. Nederland, altijd klaar om zich als het toonbeeld van spaarzin te presenteren, is nu zelf aan de beurt.”

La Tribune, zakenkrant Parijs

„Hoogmoed komt voor de val, zullen vele Grieken, Spanjaarden of Portugezen denken, die zich blauw ergerden aan het vermanende toontje van de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager. Terwijl hij klaagde dat de ‘knoflooklanden’ slechte boekhouders waren, bleek dat ook de Nederlandse begroting aan het ontsporen was.” 

De Standaard, Brussel