Kortkolom buitenland

VS: samenwerking van terreurgroepen Afrika

Washington. Terreurgroepen in Somalië, Noordwest-Afrika en Nigeria zoeken naar manieren om hun trainingen, financiering en activiteiten te coördineren. Dat heeft generaal Carter Ham, hoofd van de Amerikaanse troepen in Afrika, gezegd in het Huis van Afgevaardigden. Ham zegt dat de Verenigde Staten voor een „enorme uitdaging” komen te staan wanneer de Somalische terreurgroep Al-Shabaab, de radicale Nigeriaanse sekte Boko Haram en Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb hun krachten bundelen. Deze groepen vormen volgens de VS de grootste bedreiging voor de veiligheid in Afrika en hebben allen banden met Al-Qaeda. Maar Ham waarschuwde dat Afrikaanse landen geen grote Amerikaanse aanwezigheid op hun grondgebied willen. (AP)

Minister Soedan door Strafhof gezocht

Den Haag. Het Internationaal Strafhof heeft gisteren een arrestatiebevel uitgegeven tegen de Soedanese minister van Defensie, Abdel Raheem Muhammad Hussein, als onderdeel van zijn onderzoek naar de crisis in de West-Soedanese regio Darfur. Eerder al heeft het hof in Den Haag president Omar Hassan al-Bashir in staat van beschuldiging gesteld wegens genocide in Darfur. In Darfur zijn honderdduizenden mensen om het leven gekomen als gevolg de onderdrukking door Khartoum van een rebellie door etnisch Afrikaanse groepen. Hussein wordt beschuldigd van misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Het Soedanese regime zegt „geen enkel belang” te hechten aan het arrestatiebevel. (AFP, Reuters)

Amerikaanse docent doodgeschoten in Irak

Sulaymaniya. Een Amerikaanse gymnastiekleraar op een particuliere, christelijke school in de Iraaks-Koerdische stad Sulaymaniya is gisteren tijdens de les door een leerling doodgeschoten. De 18-jarige dader pleegde vervolgens zelfmoord. Bijna alle leerlingen van de school komen uit islamitische families. De docent wordt omschreven als een vrome christen die in de les bad. De burgemeester van de stad twijfelde aan een lezing dat de dader religieuze motieven had omdat hij „geen radicale godsdienstige neigingen had”. Enkele studenten zeiden dat de dader een korte ruzie had met de gymnastiekleraar voordat hij het vuur opende. Sulaymaniya ligt in het relatief rustige noorden van Irak. (AP)