Kortkolom binnenland

Tweede arrestatie voor aanslag op rechtbank

Amsterdam. De Amsterdamse politie heeft een tweede verdachte van de aanslag op de Amsterdamse rechtbank, september afgelopen jaar, opgepakt. Het gaat om een man van 23 jaar. De andere verdachte, een man van 24 jaar, werd in januari aangehouden. Beiden worden er ook van verdacht afgelopen december in Amsterdam een 17-jarige jongen te hebben neergeschoten. Bij de aanslag op de rechtbank werd met een raketwerper een granaat op toren E van het gebouw aan de Parnassusweg afgevuurd. De granaat sloeg een gat in de betonnen muur van het gerechtsgebouw. Ook was er schade aan het trappenhuis en sneuvelden ruiten. Er vielen geen gewonden. (NRC)

‘Nederland overtreedt antirookverdrag WHO’

Rotterdam. Nederland houdt zich niet aan acht van de veertien belangrijkste afspraken uit een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarin opgetekend is dat roken wordt teruggedrongen. Dat concludeert STIVORO, een stichting die zich inzet tegen roken, in een onderzoek dat ze gisteren publiceerde. STIVORO deed het onderzoek in opdracht van onder meer de Hartstichting en baseerde zich op cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Door het ondertekenen van het WHO-verdrag in 2005 werd Nederland juridisch verplicht om roken terug te dringen. In Europa staat het Nederlandse ontmoedigingsbeleid op de dertiende plaats. Twaalf Europese landen doen meer om roken te voorkomen. (NRC)

Huishoudens in 2011 23 minuten stroomloos

Rotterdam. Nederlandse huishoudens hebben vorig jaar door storingen gemiddeld 23 minuten zonder stroom gezeten. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers over stroom- en gasonderbrekingen van brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Ruim 28 procent van de storingen werd veroorzaakt door graafwerkzaamheden. De afgelopen vijf jaar hadden huishoudens gemiddeld een half uur geen stroom door storingen. De betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering is volgens Netbeheer Nederland sterk verbeterd en veel hoger in vergelijking met andere landen. Zo had een huishouden in Duitsland de afgelopen jaren jaarlijks gemiddeld veertig minuten geen stroom en waren huishoudens in Engeland gemiddeld anderhalf uur verstoken van elektriciteit. (Novum)

Verdwaalde kogel raakt tiener achter computer

Amsterdam. Een 15-jarige jongen is vannacht in Amsterdam door een verdwaalde kogel in zijn arm geraakt, terwijl hij op zijn kamer achter de computer zat. De kogel, afgevuurd bij een grote schietpartij, schampte zijn arm en hij raakte lichtgewond. Acht verdachten zijn aangehouden, laat de politie weten. De schietpartij vond rond 01.20 uur plaats. Een aangehouden man raakte ook gewond. Hij verkeert niet in levensgevaar. Welke rol de verdachten precies in de schietpartij hadden, is nog niet duidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de schietpartij. (Novum)

Drugssmokkelaar in Portugal opgepakt

Rotterdam. Op het vliegveld van Lissabon is een 52-jarige Nederlander aangehouden. Hij wordt door justitie in Nederland gezocht voor drugssmokkel. Tegen de Nederlander liep een Europees aanhoudingsbevel. Dat meldt de Portugese vreemdelingendienst SEF. De Nederlander werd aangehouden bij de paspoortcontrole op het vliegveld Portela. Hij kwam van een vlucht van de Kaapverdische eilanden en is in een cel gezet. Wanneer hij wordt overgeleverd aan Nederland, is nog onduidelijk. (Novum)