ING wint zaak om staatssteun

De 'trading room' van ING op de Amsterdamse beurs waar de handel op de financiële markten plaatsvindt. Foto NRC / Rien Zilvold

De Europese Commissie heeft ING te hard aangepakt als het gaat om de staatssteun die de bank tijdens de kredietcrisis kreeg van de Nederlandse overheid. Ten onrechte beoordeelde Brussel de aanpassing van de aflossingsvoorwaarden van de kapitaalinjectie van 10 miljard euro als nieuwe steun, zo oordeelt het Gerecht van de Europese Unie.

Het Gerecht heeft een deel van het besluit van de commissie over meerdere steunmaatregelen voor ING nietig verklaard. De commissie was van mening dat ING werd bevoordeeld door een wijziging van voorwaarden voor terugbetaling van een kapitaalinjectie. Maar het hof achtte dit onvoldoende onderbouwd.

Het is mogelijk om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan bij het Hof van Justitie in Luxemburg.

ING dient zijn activiteiten op last van de Europese Commissie grondig te saneren in ruil voor de staatssteun die het in 2008 en 2009 heeft ontvangen. Het concern moest binnen vijf jaar vrijwel halveren en mag niet de beste tarieven in de markt hanteren. Het bestuur van het bedrijf tekende bezwaar aan tegen de als onevenredig streng ervaren maatregelen bij het Europese Hof. Wel zette het bedrijf de rigoureuze afslanking al in. Het meest ingrijpende besluit was om het concern op te splitsen tussen de verzekeringsdivisie en de bank.

‘Eerste keer opstelling Europese Commissie tijdens kredietcrisis getoetst’

NRC-economieredacteur Jeroen Wester over de zaak:

“Het is de eerste keer dat een Europese rechter de opstelling van de Europese Commissie in de kredietcrisis toetst. Alle hulp die Europese overheden aan hun banken verstrekken, vereist instemming van de Europees commissaris Mededinging. Die toetst of de hulp niet tot concurrentievervalsing leidt en stelt vaak voorwaarden aan de noodsteun.”

Volgens Wester wordt de uitspraak nauwgezet gevolg in de financiële sector. “ABN Amro stapte vorig jaar ook naar de Europese rechter vanwege de maatregelen die de Europese Commissie heeft opgelegd.”