Humaniteit via de roeptoeter

Een extatische Gary Lightbody tijdens het concert van Snow Patrol gisteravond in Ahoy Foto Andreas Terlaak

Snow Patrol. 1/3 Ahoy Rotterdam. Herhaling: 2/3.

Snow Patrol bereikte in het zeventienjarig bestaan zo’n beetje alles wat een popgroep bereiken kan. Hitsingles volgden elkaar op en de Ierse zanger Gary Lightbody met zijn Schotse muzikanten troffen een gestadig groeiend publiek. Maar er ontbrak iets. Op het podium hadden ze een saaie uitstraling. Lightbody zong met passie en daar was meestal alles wel mee gezegd.

Nu Snow Patrol de fase heeft bereikt waarin ze Ahoy tweemaal moeiteloos uitverkopen, moest er iets gebeuren. De groep bracht gisteren een enorme productie van hard en helder geluid, licht en videoschermen mee. Bijna net zo spectaculair als U2 onderging Snow Patrol de transformatie tot een rockgroep die het uiterlijk vertoon verwelkomt. De gitaristen bewogen zich over het podium alsof ze een choreografie hadden ingestudeerd, zo heroïsch tolden ze om elkaar heen.

Eigenlijk past die persoonlijkheidscultus niet bij Snow Patrol. Waar ze eerder op Pinkpop stonden in verwassen T-shirts was er nu veel nadruk op livebeelden van de bandleden en synchrone filmpjes van flatgebouwen en gevaarlijke roofvogels. Zes hydraulisch beweegbare schermen in de vorm van vogelpoten draaiden imposant boven en achter het podium.

Het zag er megalomaan uit voor een band die juist het humane benadrukt in de teksten. „You could be happy”, lieten ze het publiek zingen.

Gary Lightbody maakte een show van het omarmen van een fan of het aanpakken van een koekje. Zijn lyrische zang klonk romantisch als vanouds, maar werd nu met groot volume de zaal in geslingerd. Nummers als Run en Chasing cars verdroegen die uitvergroting prima. Het zijn radiovriendelijke mantra’s voor de vinexwijken, met een sentiment dat bij een groot publiek in de smaak valt.

Pas bij de minder bekende nummers van het nieuwe album Fallen Empires stokte de golf van waardering. Op die momenten viel de vergelijking met U2 in hun nadeel uit. Toen Bono en zijn band voor het eerst in Ahoy stonden ging het dak eraf, zonder de toeters en bellen die Snow Patrol nodig had om zich op deze schaal te handhaven.