Hebben dieren weleens last van de hik?

Marjolein (33) uit Den Haag hoort haar katten nooit de hik hebben. Op haar manege ziet ze geen hikkende paarden. Dus vraagt ze zich af of dieren wel last van de hik kunnen hebben.

Volgens de medisch encyclopedie is hikken snelle, klinkende inademingen die plots worden afgebroken door sluiting van de stemspleet. Zo ontstaat het typerende geluid. Mensen met een volle maag hikken eerder. Zeker als ze frisdrank met veel koolzuur hebben gedronken. Het koolzuur vult de maag snel, daardoor raken bepaalde zenuwen geïrriteerd. De geïrriteerde zenuwen veroorzaken vervolgens een plotselinge samentrekking van het middenrif. Zou elk dier met een middenrif de hik dan kunnen krijgen?

Ja, zegt Bas Aalbers, hoofd dierverzorging bij dierenpark Amersfoort. „Alle zoogdieren hebben weleens last van de hik. Laatst nog een jong olifantje. Hij dronk te veel en te snel, en liep te hikken.” Ze hebben bij dierenpark Amersfoort geen remedie voor het gehik. „Het is ongevaarlijk. Meestal duurt het een paar minuutjes.”

Maar hoe zit het met huisdieren, zoals de katten van Marjolein. Dierenarts Simon Kleinjan van dierenkliniek Biltstraat in Utrecht heeft weleens te maken hikkende honden.

Vooral jonge hebben regelmatig last van de hik, zeggen Aalbers en Kleinjan. Oorzaak: de twee betrokken zenuwen nervus vagus en nervus phrenicus zijn nog niet volgroeid. Deze hersenzenuw en motorische zenuw raken bij jonge dieren sneller geïrriteerd. Zodra ze groter worden en ook de zenuwen volgroeid zijn, krijgen ze er minder last van. Ongeruste baasjes met hikkende huisdieren hoeven zich geen zorgen te maken, zegt de Utrechtse dierenarts. „Soms krijg ik tijdens het spreekuur er een vraag over, maar hikken is net als bij mensen ongevaarlijk.”

Maar mocht een baasje toch het huisdier van de hik af willen helpen, helpt laten schrikken? „Mogelijk, je moet ze wat afleiding bieden. Zoals spelen of een stukje te gaan lopen. Het werkt net zoals bij mensen, je moet er niet te veel aan denken”, aldus dierenarts Kleinjan.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl