opinie

    • Menno Tamminga

Graaien maar, van theorie tot praktijk

Goeie morgen, dames en heren. Fantastische opkomst, ik zou bijna zeggen: we beginnen met een applausje voor u zelf. Ik zie veel vertrouwde gezichten die er vorig jaar ook bij waren. Toen deden we de beginnerscursus. Vandaag gaan we echt het diepe in, gaan we echt nat, zeg maar. U heeft 1.195 euro exclusief BTW betaald, dus ik trap maar meteen af.

Welkom bij de cursus ‘Graaien voor Gevorderden’. Actueler dan ooit. U las natuurlijk al over het 3.528.000 euro pensioenpotje voor de gewezen directeur van woningcorporatie Vestia. Maar de lesstof van vanochtend die ik u deze week heb gemaild, is ook bijzonder actueel. Dat is het jaarverslag van PostNL, het nationale postbedrijf dat koortsachtig reorganiseert en sinds juni vorig jaar zelfstandig is na de splitsing van de activiteiten van koeriersbedrijf TNT Express.

Ik wil drie onderwerpen met u behandelen. Het salaris. De gouden handdruk. En wat te doen als u zelf gesplitst dreigt te worden.

Eerst het salaris. Kijkt u even mee in het jaarverslag van PostNL. Peter Bakker vetrok bij de splitsing als de baas van TNT. Hij leidt nu in Zwitserland een internationale denktank annex actiegroep voor duurzame ontwikkeling. In zijn laatste volledige werkjaar genoot hij een salaris van 918.000 euro. Zijn opvolgers bij PostNL en TNT Express krijgen respectievelijk 700.000 en 750.000 euro. Kortom: wat één man nog voor ruim negen ton deed, doen nu twee mensen voor samen bijna anderhalf miljoen euro. Hopen dat die nieuwe mensen samen niet alleen 50 procent meer verdienen dan hun vroegere baas, maar ook 50 procent beter zijn dan hun voorganger.

Puntje twee, de gouden handdruk. Dan ziet u pas goed wat voor gehaaide onderhandelaar de heer Bakker is. Hij kreeg bij zijn vrijwillige vertrek 2.636.000 euro mee. Maar ziet u ook wat hij in die vijf maanden binnentikte die hij nog bij TNT heeft gewerkt? Ja, salaris, maar daarbovenop ook een prestatiebeloning van 464.075 euro. Mooi 121 procent van zijn salaris. Laat dat een les zijn voor diegenen onder u die niet in de financiële wereld werken. Wees gretig. Politici en journalisten zijn zo geconcentreerd op banken, dat je daarbuiten lekker excessief je gang kunt gaan. En, ziet u ergens een verantwoording van de commissarissen voor deze superieure bonus? Ik niet. Dus: als u onverhoopt ooit een gouden handdruk nodig heeft, doe dan als de heer Bakker: een mooi bedrag bij het weggaan én een mooi bedrag vóór u weggaat.

Puntje drie: de dreiging van een splitsing. Managers kijken vaak wantrouwig naar activistische aandeelhouders, zoals die partijen die TNT wilden opsplitsen. Begrijpelijk, want ze verstoren de rust waar we allemaal zo veel van houden.

Maar ik zeg: altijd doen.

Opstandige aandeelhouders knappen het vuile werk op, maar de enige die profiteren van het opsplitsen zijn de managers. Dat bent u dus.

De voordelen zijn legio. Alles gaat dubbel. Twee chief executives, zoals we net al zagen. Twee financieel directeuren. En zo verder.

Zorg wel dat u goed voorbereid bent. Bijvoorbeeld met een goeie adviseur. Zorg dat u samen de commissarissen bijvoorbeeld meekrijgt in het voorstel om de lopende aandelen- en optiebeloningen voor u en voor uw topkader af te kopen. Ook hier geldt: nieuwe kansen, dubbele prijzen. Dankzij die activisten loopt de beurskoers eerst op, dus u incasseert die opbrengst als de aandelen- en optiebeloningen bij de splitsing worden afgerekend. Handje contantje. Voor de heer Bakker: 871.699 euro.

En dan... Dan valt de splitsing natuurlijk tegen. Zo gaat het met die dingen. Oplossing? Het management moet opnieuw geprikkeld worden. Met extra beloningen.

    • Menno Tamminga