Geen degradatie eerste divisie

Dit jaar degradeert er geen voetbalclub uit de eerste divisie naar het amateurvoetbal. Dat maakte voetbalbond KNVB gisteren bekend. Omdat er geen enkele amateurclub uit de topklasse wil promoveren naar de eerste divisie, verdwijnt ook geen ploeg uit het betaald voetbal.

Bij het sluiten van de aanmeldingstermijn, november vorig jaar, gaven de amateurclubs Rijnsburgse Boys en Achilles ’29 nog aan interesse te hebben in een eventuele promotie naar de Jupiler League, de op een na hoogste divisie van het betaald voetbal in Nederland. Deze week hebben de clubs besloten hiervan af te zien.

Volgens een woordvoerder van Rijnsburgse Boys is de stap van het amateurvoetbal naar betaald voetbal te groot. „De KNVB moet nadenken hoe ze dit probleem oplost”, aldus de woordvoerder.

De KNVB laat weten met de clubs in overleg te zijn over oplossingen. „We hebben de eerste drie jaar met elkaar afgesproken dat er geen ploegen gedwongen hoeven te promoveren of degraderen”, laat een woordvoerder van de voetbalbond weten. „Nu die termijn voorbij is, zijn we aan het kijken hoe we de stap naar betaald voetbal in de toekomst minder groot kunnen maken. Daarover zijn we nu in discussie met de clubs.”

De reglementen van de KNVB schrijven voor dat alleen de algeheel kampioen van de topklasse, die bestaat uit een zaterdag- en zondagafdeling, of de verliezend finalist in aanmerking komt voor promotie naar het betaald voetbal. Pas als een amateurclub bereid is in de eerste divisie te voetballen, is het mogelijk een club te laten degraderen uit het betaalde voetbal.

Het is voor het derde jaar dat de degradatieregeling in de eerste divisie van kracht is. In het eerste jaar degradeerde eerstedivisieclub FC Oss nog naar de topklasse. De club promoveerde vorig seizoen weer naar de eerste divisie.

Afgelopen seizoen leek Almere City het tweede slachtoffer van de nieuwe degradatieregeling te worden. Maar door het faillissement van RBC Roosendaal in juni 2011, mocht de club uit Almere toch in de eerste divisie blijven.