Fotografeer jouw 15 mei

‘Op 15 mei vragen we je om te fotograferen wat dichtbij je staat. Upload een foto, deel het en vergelijk het met de rest van de wereld. Laat jouw leven een inspiratiebron zijn voor de generaties die na jou komen.” Met deze tekst vraagt de site www.aday.org aandacht voor een wereldwijd fotoproject, getiteld Picture Today, Inspire Tomorrow. Het idee is dat iedereen, van amateur- tot professionele fotograaf, op 15 mei een dag uit zijn of haar leven vastlegt.

„Het idee is dat mensen dingen fotograferen die je normaal niet vastlegt. Dus je ontbijt of de spullen waarmee je werkt op kantoor”, zegt Ayperi Acer, vice-president fotografie bij Reuters en directeur van het project. Alle ingezonden beelden zullen online worden geplaatst en gebruikt voor digitale tentoonstellingen.

Voor het project kunnen deelnemers zich aanmelden via de site. „Fotografen, schoolkinderen, boeren, iedereen kan meedoen. Het maakt ook niet uit of je werkt met een mobiele telefoon of een Hasselblad”, zegt Acer. „Astronaut André Kuipers gaat op 15 mei ook zijn werkplek in de ruimte vastleggen.”

Het project, dat onder meer wordt gesteund door aartsbisschop Desmond Tutu en oud-premier Ingvar Carlsson van Zweden, is een initiatief van fotograaf Jeppe Wikstrom. Hij werkt in opdracht van Expression of Humankind, een Zweedse non-profit organisatie die onderzoek en onderwijs met betrekking tot het fotografisch beeld bevordert. Volgens mede-organisator Alex Mitchell is het idee voor dit project geïnspireerd op eerdere initiatieven, waaronder Life in a day, een film die in 2011 werd gemaakt op basis van 80.000 YouTube filmpjes.

Om het grootschalige project in goede banen te leiden, werken tweehonderd vakgenoten van Mitchell en Acer, waaronder fotojournalist Walter Estrada en de Britse curator Susan Bright, mee aan het project. „In oktober zullen op één dag alle beelden op grote schermen in wereldsteden, waaronder op Times Square in New York, geprojecteerd worden”, zegt Mitchell. „Daarnaast wordt er, op basis van een selectie, een boek gemaakt dat in november zal uitkomen.”

Wie wil deelnemen aan het project bezoekt www.aday.org