Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Europese begrotingsregels zijn heilig voor De Jager

Gisteren zei minister de Jager nog dat hij ‘enige ruimte’ zag in de Europese begrotingsregels. Vandaag liet hij weten dat er geen ruimte is wat hem betreft. Foto AFP /John Thys

Nederland moet zich houden aan de Europese begrotingsregels. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vandaag gezegd, meldt persbureau Novum.

De Jager:

“Er is geen ruimte in het wel of niet handhaven van de Europese begrotingsregels. Die zijn streng, en daar ben ik een voorstander van.”

Brussel schrijft voor dat het begrotingstekort in 2013 niet hoger dan drie procent mag zijn. Uit de gisteren gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de overheid volgend jaar 4,5 procent meer uitgeeft dan er binnenkomt, en dus zijn er forse bezuinigingen nodig.

De Jager zei gisteren nog dat hij ‘enige ruimte’ zag in de Europese regels. Vandaag legde hij uit dat wat hem betreft het tekort alleen maar boven de drie procent uit mag komen als de Europese Commissie de regels versoepelt. De Jager:

“Als die regels blijven voorschrijven dat het drie procent is, dan moeten wij die regels handhaven. Het is een absoluut vereiste dat wij, na zo getamboereerd te hebben op strenge regels, ons er dan zelf ook aan houden.”

De Europese Commissie kan bij ‘bijzondere omstandigheden’ besluiten om af te wijken van de eerder vastgestelde begrotingsdiscipline voor landen. De Jager wilde de commissie ‘niet voor de voeten lopen’ en ging niet in op de vraag of de norm van drie procent wat hem betreft moet worden versoepeld. Herman van Rompuy, president van de Europese Raad, maande Nederland vandaag al om zich aan de Europese begrotingsregels te houden.

De coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV trekken zich vanaf maandag terug in het Catshuis om te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen. De Jager wilde nog niet vooruitlopen op het bedrag waarover de partijen het eens moeten worden. Wel zei hij dat het pakket maatregelen waarmee de drie partijen komen wat hem betreft wordt doorgerekend door het CPB.

PVV-leider Geert Wilders zei gisteren dat de drieprocentsnorm wat hem betreft niet heilig is. “We zijn geen cijferfetisjisten”, zei hij. De VVD wil wel vasthouden aan de drie procent.