Erg veel bewindslieden houden van Aziatisch eten

Het kabinet declareerde in het eerste jaar anderhalf miljoen euro, zo blijkt uit de declaratiebonnen.

Den Haag. De sauzen van minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) intrigeren. Hij kocht er op 1 juni 2011 zes bij Rimboe Sauzen v.o.f. en betaalde er 9,35 euro voor. Of hij de sauzen lekker vond, is onduidelijk. In elk geval declareerde hij daarna geen Rimboe sauzen meer.

RTL Nieuws vroeg alle declaratiebonnen van het kabinet op en publiceerde ze. In hun eerste jaar declareerden de bewindslieden anderhalf miljoen euro. In 2009 werd de declaratie van een zonnebril, voor 113 euro, door toenmalig minister Wouter Bos een relletje. Hij moest zich er voor verontschuldigen.

De meeste declaraties van het kabinet over 2011 betreffen restaurantrekeningen, vliegtickets en hotelovernachtingen. Wat opvalt: veel bewindslieden houden van Aziatisch eten. Verder kocht minister Hans Hillen (Defensie, CDA) 16 oliebollen, staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) bij Xenos een kussen inclusief draagtas (36,09 euro) en premier Mark Rutte (VVD) twintig stuks handfruit, en staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) een tv-trolley van 1.000 euro. Na een maand liet hij die overspuiten van saffierblauw naar grijsblauw. Kosten: 458 euro.

Bewindslieden proberen zich te verantwoorden. Zo schreef minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) op een hotelbon (170 euro): ‘late eindtijd debat regeringsverklaring, volgende ochtend weer vroeg overleg’. NRC

Minister Hans Hillen declareerde zestien oliebollen

Declaraties van de premier en een aantal ministers