Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Douwe Egberts kondigt beursgang aan en verhuist naar Amsterdam

Een Douwe Egberts-winkel in Utrecht. Foto Flickr / tupalo.com
Een Douwe Egberts-winkel in Utrecht. Foto Flickr / tupalo.com Een Douwe Egberts-winkel in Utrecht. Foto Flickr / tupalo.com

Douwe Egberts gaat een beursnotering in Amsterdam aanvragen. Dat heeft het Amerikaanse moederbedrijf van het koffiebedrijf, dat in 1753 in het Friese Joure werd opgericht, vandaag bekendgemaakt. Ook verhuist het hoofdkantoor van Douwe Egberts van Utrecht naar Amsterdam.

‘Logisch gevolg van opsplitsing Sara Lee’

Gisteren melde Het Financieele Dagblad al dat moederbedrijf Sara Lee de beursgang een dezer dagen zou aankondigen. In NRC Handelsblad schreef redacteur Barbara Rijlaarsdam gisteren dat de beursgang een logisch gevolg is van de recente ontwikkelingen bij het bedrijf. Rijlaarsdam:

“De beursgang is een logisch gevolg na de bekendmaking, begin vorig jaar, dat moederbedrijf Sara Lee wordt opgesplitst in een vleestak en in een koffietak. En het nieuws dat Douwe Egberts koffieketen CoffeeCompany overnam, eind vorig jaar, duidde er ook al op dat het bedrijf wil profiteren van de veranderende Nederlandse koffiecultuur.”

Sara Lee kondigde vandaag ook aan dat het hoofdkantoor van Douwe Egbert in de tweede helft van het jaar verhuist van Utrecht naar Amsterdam.

In 1984 werd Douwe Egberts onderdeel van het Amerikaanse Sara Lee. Met de verwachte beursgang wordt vermoedelijk ook het hoofdkantoor van Sara Lee’s koffietak in Nederland gevestigd. De Nederlander Jan Bennink, de voormalige topman van babyvoedingfabrikant Numico en intussen topman bij Sara Lee, gaat leidinggeven aan Douwe Egberts.