Debat Rutte in EU-parlement over meldpunt

Premier Mark Rutte zal in debat gaan met het Europees Parlement over onder meer het PVV-meldpunt voor klachten over Oost-Europeanen. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement heeft gisteren tegen Rutte gezegd dat hij zal worden uitgenodigd.

Volgens Ruttes woordvoerder zal de premier waarschijnlijk pas net voor of net na de zomer in het Europees Parlement verschijnen.

De bedoeling is dat het debat minder beladen wordt als het over een paar maanden wordt gehouden en ook over andere onderwerpen gaat. De christen-democratische fractie in het Europees Parlement, waar het CDA bij hoort, had op 13 maart met Rutte willen debatteren over het PVV-meldpunt, maar daarvoor was te weinig steun bij de andere fracties. In plaats daarvan praatte Schulz er gisteren in Brussel met Rutte over.

In een vraaggesprek met deze krant zegt Schulz dat het Europees Parlement ook met Rutte wil debatteren over de brief die twaalf regeringsleiders (ook Rutte) onlangs schreven over minder regels voor de interne markt. En over Schengen: Nederland blokkeert de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de vrijreizenzone Schengen, omdat die twee landen te weinig zouden doen tegen corruptie en georganiseerde misdaad.

Schulz is, net als veel andere Europese politici, verontwaardigd over de extra eis die Nederland aan Bulgarije en Roemenië stelt – omdat die niet hoort bij de officiële criteria voor toetreding tot Schengen. Nederland staat al sinds vorig jaar zomer onder zware druk om die eis op te geven, omdat er een compromis was bedacht: de twee landen zouden eerst alleen met hun havens en vliegvelden bij Schengen gaan horen en pas later met de andsgrenzen.

Op een topbijeenkomst van regeringsleiders is gisteren afgesproken dat de beslissing over toetreding van de landen in september valt.

Daarmee heeft Nederland zijn zin gekregen. Het had geëist dat er twee positieve rapporten zouden zijn van de Europese Commissie over de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad in Bulgarije en Roemenië. Vorige maand was er een tussentijds rapport dat volgens Nederland goed genoeg was. In de zomer komt het jaarlijkse rapport dat voor Nederland dan doorslaggevend zal zijn bij een beslissing.

Interview Schulz: pagina 11

    • Petra de Koning