De outsidersrol van Ron Paul

Kijk eens naar onderstaand gesprekje tussen CNN-presentator Wolf Blitzer en presidentskandidaat Ron Paul, van afgelopen dinsdagavond. Dit is de kwestie: Paul is kansloos voor de Republikeinse nominatie, maar piekert er niet over zijn campagne te staken.

http://www.youtube.com/watch?v=oS8kWWVJp2E

Blitzer heeft een theorie, die vaker wordt doorgefluisterd. Zou Ron Paul niet mee blijven doen om Mitt Romney te helpen? Paul verzwakt er vooral Rick Santorum en Newt Gingrich mee, en snoept een procentpunt of 10 van hun aanhang af. Was het, zeiden Santorums medewerkers, niet verdacht dat Paul wel harde aanvallen op Santorum en Gingrich deed, maar Romney spaarde?

Paul ontkende, en zei dat hij ook Romney een flip flopper had genoemd. Maar Blitzer gaf niet op. Hij had gehoord van “some sort of conspiracy”: Ron Paul zou Romney helpen, om zijn zoon Rand Paul aan een mooie politieke carrière te helpen. Quid pro quo dus. Rand als kandidaat voor het vicepresidentschap wellicht? Paul:

Some people are much more into conspiracies than others. If Santorum is an addict on conspiracies, he has to keep on talking that way.

 

Erg geloofwaardig is het inderdaad niet: tussen Romney en vader en zoon Paul gaapt een kloof in wereldvisie en persoonlijkheid. Maar belangrijker is nog: Ron Paul is geen klassieke kandidaat. Hij voert eigenlijk onafhankelijk van de rest campagne, en gebruikt de verkiezingen om zijn libertaire ideeën over vrije markt, non-interventie en lagere overheidsuitgaven te verspreiden. Rustig sprokkelt hij, door hier en daar een district te winnen,  gedelegeerden voor de Republikeinse Conventie bij elkaar. Gedelegeerden kiezen niet alleen een presidentskandidaat, ze oefenen ook invloed uit op de partijkoers.

In The New Yorker staat dit interessante portret van Ron Paul. Het schetst een beeld van een man die zich met zijn eigenzinnige libertarisme tot een rol in de marge heeft veroordeeld - en daar waarschijnlijk wel vrede mee heeft.Zijn invloed, schrijft The New Yorker, is verwaarloosbaar, want hij is eenvoudig te negeren.

Daar zit wat in. Maar door mee te doen, beïnvloedt Paul wel degelijk de Republikeinse race. Niet tot ongenoegen van Mitt Romney, natuurlijk.